info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gick med i facket - avskedades

De båda männen blev avskedade då företaget fick nys om att de gått med i facket. Det hävdar Byggnads, som därför stämmer bolaget och kräver att avskeden ogiltigförklaras.

Den senaste månaden har Byggnads lämnat in tre stämningar till Arbetsdomstolen. Två av dem gäller medlemmar som, enligt Byggnads, förlorat sina jobb på fel sätt.
I det ena fallet hävdar Byggnads att två medlemmar blev avskedade från sin polske arbetsgivare då företaget fick veta att männen gått med i facket. I stämningen krävs att avskedet ska ogiltigförklaras.

Sades upp för missbruk

Det andra fallet gäller en man som sagts upp från ett norrländskt bolag. Byggnads vill ha uppsägningen ogiltigförklarad samt 150 000 kronor i skadestånd till mannen.
Mannen lider av alkoholsjukdom och företaget har hävdat att han inte kan utföra arbete av betydelse för företaget samt att han inte följt rehabiliteringsplanen. Byggnads hävdar i stället att företaget varken skött sin rehabiliteringsskyldighet eller sin omplaceringsskyldighet innan mannen sades upp.

Fick vagn utan toa

Den tredje stämningen som lämnats in av Byggnads den senaste månaden gäller tre anställda i ett västsvenskt företag. De har, enligt stämningen, inte erbjudits hälsoundersökningar enligt kollektivavtalet. Deras personalutrymmen ska heller inte ha uppfyllt avtalets krav. Bland annat ska de ha fått en vagn utan toalett.
Byggnads kräver företaget på sammanlagt 260 000 kronor.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gick med i facket - avskedades

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig