info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Genus-Charlie tar byggjobbare i örat: ”Skärpning”

På fredag är det Internationella kvinnodagen. Men på byggen går utvecklingen trögt och det råder ofta en grabbig stämning, menar Charlie ”Genusarbetaren” Klang. Nu vill han utmana machonormerna.

Charlie Klang jobbade som byggnadsträarbetare i 2,5 år innan han sadlade om och började plugga genusvetenskap i Lund. I dag driver han Instagramkontot Genusarbetaren och föreläser för bland annat byggföretag och lärare på byggprogram om machonormer.

Den tuffa stämningen var en starkt bidragande orsak till att han lämnade byggbranschen.

Läs också Byggtrion som går till jämställdhetsfinal

– Det kunde vara en smått hotfull jargong som norm, och en förväntan att man skulle föra sig så. Särskilt när man kom ut i nya grupper. Där fanns en hierarki och man måste hävda sig. Nu i efterhand inser jag att det nog fanns många fler som kände som jag, men det är svårt att bryta isen och börja prata om det.

Att män måste börja prata och öppna upp sig är något Charlie Klang återkommer till.
– Man måste våga prata om sitt mående. Det är många som lider av det här. Den här jargongen är skadlig för oss alla.

Än så länge har Charlie inte varit ute och föreläst på byggarbetsplatser. Men han vet vad han vill säga till byggjobbare.
– Jag vill prata om ansvar, att männen måste skärpa till sig. Men också förklara att det är viktigt för deras egen hälsa.

Vad har män att förlora?

– Det är många saker. Det finns en väldigt tydlig norm för vad som är tillåtet och inte och många passar inte in i den snäva figuren.

Läs också Genusneutrala bodar – så kommer de att byggas

Vad är det som inte är tillåtet?

– Att prata om känslor, att gråta, och man måste föra sig på ett visst sätt. Men det handlar också om förväntningar – att en riktigt man ska vara stark, tuff, självständig, inte be om hjälp. Det bygger också på den snäva figuren av vad en man är, och där passar många inte in. Det är en tydlig förlust att mansrollen blir så begränsande.


Du läser: Genus-Charlie tar byggjobbare i örat: ”Skärpning”