info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggtrion som går till jämställdhetsfinal

JM, Uppsalahem och Golvkedjan – där är finalisterna i Jämställdhetsbygget, ett nyinstiftat pris som belönar initiativ för en mer jämställd bransch.

19 företag nominerades till det nyinstiftade priset Jämställdhetsbygget och nu har tre finalister valts ut. I juryn sitter bland andra Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, och Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm. Initiativtagare är 25-åriga Ina Djurestål, produktionsingenjör på Skanska. Hon drog igång tävlingen tillsammans med tre jämnåriga kvinnor.

– Idén var att uppmärksamma de positiva initiativ som görs av byggföretagen, men det är också ett sätt att försöka få fler tjejer att söka sig till byggbranschen.

Läs också Genus-Charlie tar byggjobbare i örat: ”Skärpning”

Ina Djurestål säger att hon fått mycket positiv respons på tävlingen och menar att många är engagerade för en mer jämställd bransch.

– Det är lång väg kvar, men man har också kommit väldigt långt på kort tid.

Tre företag har gått till final i Jämställdhetsbygget. JM är utvalda för Snickarpodden, en podd där kvinnliga lärlingar berättar om sina erfarenheter. Uppsalahem kniper finalplatsen för att de jobbar med jämställdhet vid upphandling och Golvkedjan för att de driver ett aktivt arbete för en jämställd golvbransch.
– Det här känns väldigt roligt, jättekul, säger Lars-Åke Lidén, vd för Golvkedjan, som ägs tillsammans av 45 golv- och plattsättningsföretag.

Han berättar att deras jämställdhetsarbete började med att de hade brist på personal. Vid en inventering såg de att ett knappt 50-tal av deras 1 500 montörer var kvinnor. Men när de pratade med företagen var de väldigt nöjda med den kvinnliga personalen.

– Då kände vi att vi måste underlätta för kvinnor, och sedan byggdes det på på olika sätt.

Bland annat höll de en montörsutbildning för enbart kvinnor i Amsterdam.

– Den var framför allt teknisk, det handlade om att lägga golv, men vi hade också en workshop om hur det är att vara tjej på byggena och hur vi ska göra för att det ska bli bättre för dem. Det var uppskattat.

Finns det några jämställdhetsproblem som är specifika för golvläggningsbranschen?

– Nej, det tror jag inte. Det är väl som med alla byggyrkena – det är en väldigt enkönad arbetsplats och det kan finnas rester av lite gammal unken machokultur, men det är på väg att försvinna, säger Lars-Åke Lidén.

De tre finalföretagen gör upp om förstapriset i Jämställdhetsbygget på Cirkus den 26 mars.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggtrion som går till jämställdhetsfinal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig