info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Genusneutrala bodar – så kommer de att byggas

Fler ska känna sig inkluderade på byggarbetsplatsen. Snart kommer NCC kräva genusneutrala byggbodar från leverantörerna Ramirent och Cramo.

Mindre offentlig nakenhet med nya boden. Foto: Mostphotos

I sitt arbete för en ”hållbar arbetsplats”, där fler olika delar ingår, har NCC börjat intressera sig allt mer för byggbodarnas utformning. Arbetet har utmynnat i några krav på framtidens byggbodar som man nu börjar ställa på leverantörerna.

– Kommer man från en annan bransch kan det te sig lite konstigt att sakerna vi har specat inte finns på plats idag. Som att vi inte vill ha separata lunchrum för tjänstepersoner och yrkesarbetare. Eller att vi vill att våra anställda på våra projekt alltid kan byta om och duscha i separata bås, säger Jennie Fridolin, ansvarig för social hållbarhet på NCC.

Läs också Snickaren Elin: "Tveksam till att det finns sanitetspåse"

Tanken med den ”genusneutrala boden” är att alla ska känna sig välkomna och kunna nyttja den oavsett kön, religion eller sexuell läggning.

Inte bara ska man kunna byta om och duscha ifred, man ska också behöva slippa passera nakna kroppar om du ska från en plats till en annan.

Ett av målen är att fler kvinnor i branschen ska känna sig mer bekväma i boden. NCC:s långsiktiga, högt uppsatta, mål är en fördelning på att minst 30 procent av NCC:s yrkesarbetare ska vara kvinnor (eller män). Det vill säga en könsfördelning på 30–70 procent åt något håll. Idag är 1,5 procent av bolagets yrkesarbetare kvinnor.

I ett första led är det bodarna i NCC building Sverige som ska bytas ut. Men på sikt kommer allt fler av dessa exemplar att tas in.

Och det är inte bara NCC som jobbar med detta. Efterfrågan från branschen på liknande lösningar har ökat avsevärt bara under senaste halvåret berättar Mathias Boström som arbetar med att ta fram nya koncept för serviceföretaget Ramirent.

Läs också Genus-Charlie tar byggjobbare i örat: ”Skärpning”

– Byggbolagens intresse har accelererat senaste halvåret. Det handlar om att man vill ha en attraktiv arbetsplats och kunna locka medarbetare på ett bra sätt, säger han.

Företaget har i dag ungefär 100 genusneutrala moduler men många fler är på gång.

– Vi har under flera års tid sett våra kunders behov, tidigare har det nästan uteslutande efterfrågats dam- och herrlösning, det vill säga en extra modul eller bod för omklädning och lunch. Då får man ju inte riktigt samhörighet med övriga arbetsplatsen och man kanske missar viktig information. Sen var damerna ofta tvungna att springa via herrarnas för att komma fram och det kanske inte alla uppskattar. Varken damerna eller de killar som byter om, säger Mathias Boström.

– Tanken är att byggarbetsplatsen ska visa på mixen i samhället och de som arbetar ska känna sig trygga och få den respekten man förtjänar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Genusneutrala bodar – så kommer de att byggas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig