info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gasfynd ger 1 500 byggjobb

Gasfyndigheter i Nordnorge kan skapa arbetstillfällen för byggnadsarbetare i Norrbotten.

Gasfältet Snövit utanför Hammerfest i Nordnorge upptäcktes i mitten på 80-talet. Nu planerar Statoil att bygga en storfabrik för utvinning av gasen. Anläggningen kostar 25 – 30 miljarder och beräknad tid för uppförandet är fyra år.
Man kommer att behöva importera arbetskraft från Sverige, Finland och Ryssland, främst hantverkare. När bemanningen är på topp räknar man med att över 1 500 personer ska arbeta med byggandet av fabriken.

– Vi har kontakter med den Norska arbetsförmedlingen i Finnmarks Fylke och de kommer att vilja rekrytera byggnadsarbetare från Norrbotten med vår hjälp, säger Lena Liljebäck, länsarbetsdirektör i Norrbotten.
Länsarbetsnämnden kommer att ställa upp och utbilda byggnadsarbetare som behöver extra kompetens. Hur många arbetstillfällen det rör sig om för Norrbotten vill inte Lena Liljebäck gå in på, eftersom hon inte vet säkert.

Det enda som återstår för att projektet ska komma igång är att Norska stortinget (Norges riksdag) tar beslut i frågan, alla andra beslut är redan fattade. Ett sådant förväntas de ta i December. Rekrytering i Norrbotten kommer i så fall ske från december fram till den planerade byggstarten den första mars 2002.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gasfynd ger 1 500 byggjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig