info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gamla bilmaskiner farliga för hälsan

Äldre bilmaskiner vibrerar så kraftigt att de bör skrotas om de inte används med ett dämpande stativ. Det visar mätningar som utförts av Arbetslivsinstitutet i Umeå.

Institutet har mätt vibrationerna från två av Hiltis vanliga bilhammare; TE 804 och TE 905.
Den äldre maskinen, TE 804, vibrerar så kraftigt att den bör skrotas om den inte används med stativ. TE 804 vibrerar 13-16 m/s2 (meter per sekundkvadrat), vilket motsvarar högst 48 minuter daglig användning om användaren inte ska få vibrationsskador.
Några absoluta gränsvärden finns inte för vibrationer. Däremot rekommenderar arbetarskyddsstyrelsen att vibrationerna inte bör överstiga 10 m/s2. (Gränsen för när vibrationsvärden måste deklareras går vid 2,5 m/s2, enligt EU:s maskindirektiv).
Med stativ ökar användningstiden till tre och en halv timme.
Den nyare Hilti TE 905, som kom ut på marknaden 1997, vibrerar avsevärt mindre än föregångarna (7,5 m/s2, enligt Arbetslivsinstitutets mätningar).
Utan stativ kan den användas en timme och 45 minuter utan risk för vibrationsskador.
Med stativ ökar användningstiden från fyra timmar och tio minuter, upp till åtta och en halv timme.
Den längre tiden, i praktiken en hel arbetsdag, uppnås med ett stativ försett med axelstöd.
Stativet var av typen Y-lätt från Danex.
All vibrationsklassning bygger emellertid på laboratorievärden och bör betraktas som riktmärken, eftersom risken att få vibrationsskador varierar kraftigt från person till person.
Att helt få bort vibrationer från maskinerna är i det närmaste omöjligt. Om isoleringen ska bli tillräckligt effektiv innebär samtidigt att den blir så mjuk och sladdrig att maskinen inte går att använda.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gamla bilmaskiner farliga för hälsan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig