info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fyra byggen har stoppats i Bohuslän

65 byggarbetsplatser i Bohuslän besöktes av Arbetsmiljöverket i veckan. Hälften av dem fick krav på att förbättra arbetsmiljön. Fyra av byggena stoppades delvis. Orsak: det saknades fallskydd.

Arbetsmiljöverkets Göteborgsdistrikt gjorde en satsning för att förbättra skyddet för byggnadsarbetare på småhusbyggen i Bohuslän i veckan.
I onsdags och torsdags åkte nio inspektörer runt och granskade arbetsmiljön på 65 arbetsplatser.
– Vi inriktade oss på små byggarbetsplatser eftersom dessa byggen sällan bevakas av oss annars. Det handlar om sommarstugor och villor i kustnära områden, säger Jan Swedberg, chef för bygginspektörerna på Arbetsmiljöverket i Göteborg.

Granskningen visade att hälften av byggena inte hade fullgott skydd. De viktigaste kraven handlade om att komplettera ställningar, att utbilda dem som bygger ställningar, samt kompletteringar av fallskydd.
– Vi diskuterade också kravet på arbetsmiljöplan, men ställde inte krav på detta. Den här gruppen är ju engångsbyggherrar, och har ofta dålig kunskap om vad som krävs.

Fyra av arbetsplatserna i Bohuslän stoppades. Det berodde på att faran för olyckor var så överhängande och att skyddet var så dåligt att detta behövde åtgärdas omedelbart.
– Vi har gjort ett återbesök på en av arbetsplatserna och de är på gång med att förbättra skyddet, säger Jan Swedberg.
Arbetsmiljöverkets distrikt i Göteborg brukar göra en satsning varje vår, för att se över arbetsmiljön på småhusbyggen.
– Det var ungefär så mycket fel och brister som vi hade förväntat oss, säger Jan Swedberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fyra byggen har stoppats i Bohuslän

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig