info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Framtidstro på hamburgerbaren

Runt om i landet lägger kretsar ned. I Handen planeras det istället för framtiden. När Folkets hus lade ned flyttade medlemskretsen i Handen sina möten till det legendariska hamburgerstället Vegabaren. Det visade sig bli en succé.

– Det här är ju publikt, lite av ett kultställe. Ibland kan andra gäster bli förvånade över hur mycket folk det är här på en tisdagskväll, säger vice ordföranden Kent ”Renen” Johansson.
Förutom medlemsmöten har Handen en omfattande föreläsningsverksamhet. Byggsossen, kretsens politiska gren, bidrar med ytterligare aktivitet. Kretsen deltar på lokala festivaler och skriver motioner.
– Det är fantastiskt när något kretsen föreslagit antas av LO-kongressen, säger Kent Johansson.
Samtidigt brottas Handen med ett vanligt problem.
– Vi har aktiva pensionärer. Ungdomarna är ena riktiga tröttmössor, säger Göran ”Elgen” Elgh.

Läs mer: Gräsrötterna på väg att dö

Det finns inget självklart recept på hur en krets når hög aktivitet. Sannolikt handlar det om en kombination av fackliga traditioner, geografiska förutsättningar och lokala eldsjälar. Med 1 643 medlemmar på relativt liten yta har Handen ett bra underlag.
Men Kent Johansson pekar på en annan aspekt. Medlemmarna känner att de kan påverka både facket och samhället.
– Vi var en av få sektioner som inte gick ihop med någon annan i samband med regionreformen. Det som hänt på ställen där kretsarna gått ihop är att det blivit färre förtroendevalda och att man tappar kontakten med kommunpolitikerna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Framtidstro på hamburgerbaren

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig