info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Framtidens tumstock och ritningar på minuten – här är apparna alla byggare behöver

Det var länge sen vi bara använde telefonen till att ringa och skicka sms. I dag kan minidatorn i din byxficka göra allt från att kartlägga din sömn till att leverera 3D-ritningar. Vi listar sju maxade appar för dig som vill stila med mobilen.

1. Framtidens tumstock
AR MeasureKit (Iphone), Measure (Android)
Glömt tumstocken i boden? Frukta icke! MeasureKit gör bruk av den nya tekniken för ”förstärkt verklighet” – eller augmented reality (AR) – och kan på avstånd mäta lutning, vinklar och volym. Resultatet ser du direkt på skärmen, men var medveten om att det kan diffa på någon millimeter. Appen kan även, påpekar tillverkaren, kan den användas för att dela upp en pizza i rättvist stora bitar.

2. Ritningar på minuten
Magicplan (iPhone och Android)
Hur många kvadratmeter golv ska läggas? Och hur kommer rummet se ut om du slår ut en vägg? Magicplan skapar två- eller tredimensionella ritningar och funkar lika bra på bygget som till hemmafixet. Kan för professionell exakthet användas tillsammans med flera olika lasermätare från tillverkare som Bosch, DeWalt och Stanley.

3. Sov gott, vakna lätt
Sleep Cycle Alarm Clock (iPhone och Android)
Vad brukar du svara när kollegan frågar hur du sovit? Bra? Oroligt? Installera Sleep Cycle och du kommer kunna ge ett betydligt mer detaljerat svar med statistik över djupsömn, drömsömn, rörelser i sängen och om du snarkat eller inte. Appen analyserar dessutom ditt sömnmönster och väcker dig dessutom i din lättaste sömnfas, vilket kanske gör det åtminstone lite lättare att lämna sängen.

4 Möblera i mobilen
Housecraft (iPhone och Android)
Var ska nya soffan stå? Housecraft använder AR-teknik för att visa hur det nya möblemanget skulle göra sig i lägenheten eller nya friggeboden på tomten. Och om du inte blir nöjd har tillverkaren programmerat en ”katastrofknapp” så att du kan riva hela huset i frustration.

5. Kung över skivspelarna
Edjing 5 (iPhone och Android)
Vill du kunna dansa på bordet samtidigt som du styr skivspelarna? Vara kung i baren och dj-båset på samma gång. Med den här appen är det möjligt. DJ Control låter dig livemixa från mp3-filer eller strömmad musik. Och du kan till och med spela in mästerverken. Allt du behöver för att fylla dansgolvet finns i din ficka.

6. Sikta mot stjärnorna
Night Sky (iPhone), Sky Map (Android)
Stjärnklart över bygget i vinter? Rikta telefonen mot himlen, se stjärnbilderna och planeter direkt på skärmen och skryt om dina kunskaper i astronomi. Som en bonus visar appen också satelliter, så du kan hålla koll på när Internationella rymdstationen passerar ovanför.

7. Varmt i bilen
Viper smartstart (iPhone och Android)
Att gå upp före solen kan vara en tillräcklig utmaning. Att dessutom tvingas sätta sig i en kall bil för att köra till jobbet är mer än vad någon borde behöva bära. Den här appen löser åtminstone det ena av de problemen. Med Viper Smartstart kan du starta värmen i bilen från telefonen. Dessutom kan appen hitta din bil om du glömt var du parkerat, och skicka notiser till dig om larmet går.

3 HETA APP-TRENDER
Uppkopplat hem
Kylskåp som larmar om att du behöver köpa mjölk är redan verklighet. Snart kommer fler och fler av prylarna i hemmet att kopplas upp, och du kommer kunna styra dem alla genom telefonen.

Augmented reality
Augmented reality är redan verklighet i dag och kommer bli ännu större i framtiden. Kan användas både på bygget och till spel som superhitten Pokemon Go.

Röststyrning

Redan i dag kan din telefon ta upp diktering, spela upp musik och ringa upp kontakter utifrån röststyrningen. Nästa steg är att telefonen blir din personliga assistent som kan utföra mer avancerade uppgifter utifrån dina talade instruktioner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Framtidens tumstock och ritningar på minuten – här är apparna alla byggare behöver

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig