info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Framtidens teknik kan knäcka byggbolagen

Peab och Skanska och andra byggbolag kan i framtiden bli marionetter till it-jättar som Google och Microsoft om de inte skärper sig. Det spår framtidsgurun Stefan Engeseth.

Stefan Engeseth spår att byggbranschen står inför stora förändringar. Och han tror att allt kommer att hända snabbt då den digitala utveckligen går framåt i ett rasande tempo. Stefan Engeseth tycker att byggbranschen är konservativ och gammaldags.

Vad ser du för utveckling i framtiden?
– Jag ser att byggbranschen inte hinner med den digitala omvälvningen som är på gång. Det handlar om ett digitalt isberg som kommer och byggbranschen står inför en Titanic-situation. Trots det fortsätter byggsektorn att förneka förändringen. Om man jämför internet med byggbolag kan man säga att internet haft en suverän utveckling då du kan gå in på alla hemsidor. Det är ett öppet system där alla kan lära av varandra medan byggbolagen har varit som igenmurade byggnader där man inte lärt sig av varandra. Allt blir mer och mer digitaliserat i en hastighet som byggbolagen inte hinner med i.

Vad är det för stora digitala förändringar i byggsektorn?
– Det pågår en hel del forskning, men det här är ju en mångmiljardbransch och det är mycket hemlighetsmakeri. Men det finns projekt där det tillverkas väggar med 3D-skrivare direkt ute på byggarbetsplatser. Och jag vet att det byggs broar där de har en 3D-skrivare på var sida om bron. Hela byggprocessen kommer att gå mot globala upphandlingar som läggs i molnet utanför byggbolagens nuvarande kompetens. Det kommer att bli öppna källkoder där ritningar finns tillgängliga för alla och det kommer bli mer byggande i form av modulsystem. Lite som barn som bygger lego.

Men byggbranschen har ju försökt i årtionden med att förenkla byggande genom prefabricering utan att riktigt lyckas. Varför ska det fungera denna gång?
– Skillnaden är att de aktörer som går in nu har mycket större resurser än vad Peab, Skanska och andra byggbolag har. Det handlar om globala it-företag som har väldigt mycket kapital. De kan investera för att få till en förändring. Många vill in i byggsektorn för att skapa en förändring eftersom det varit en sluten marknad så länge, med få, dominanta aktörer och väldigt liten konkurrens på toppen.

Hur kommer det digitala isberget påverka en vanlig byggnadsarbetare?
– Jag tror att man kommer komplettera människans uthållighet med nya tekniska lösningar som gör arbetet lättare. Precis som vi har en spikpistol i dag så kommer vi ha andra saker i framtiden som gör jobbet enklare. Jag tror att joysticken kommer att ersätta hammaren och andra verktyg på bygget ganska snart. Samtidigt dröjer det nog inte så länge innan vi ser ett hus som byggs delvis av robotar. Den här utvecklingen måste inte innebära att det blir färre byggjobb, men arbetet kommer helt säkert att förändras.

Om byggbolagen inte agerar, vad kommer då att hända?
– Då kommer de bli underleverantörer till stora it-bolag som Google, Microsoft och IBM.

Ojdå! Och vilken roll kommer byggbolagen då få i byggprocessen?

– De kommer få göra arbetet ute på bygget som inte går att göra digitalt. Själva bygguppdraget kommer ligga hos ett it-bolag. Hela byggprocessen kommer ingå i it-bolagets it-lösning.

Och hur bråttom är det för Skanska, NCC, Peab att anpassa sig om de inte vill sluta som underleverantörer?
– Det är väldigt bråttom. Om de ska hinna med i utvecklingen måste de börja rekrytera vd och ledning mycket mer utanför byggbranschen. De behöver få in nya perspektiv och nya synsätt i sitt ledarskap.

Stefan Engeseth arbetar som författare, föreläsare, konsult och han är gästprofessor på flera olika universitet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Framtidens teknik kan knäcka byggbolagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig