info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
3D Hyrliftar 980×260 V29

Framtidens bygge? Nu påbörjas Europas första 3D-printade hus

Mindre materialspill, större flexibilitet för arkitekten – och färre arbetstillfällen för byggarbetarna? På måndag inleds bygget, eller snarare utskriften, av Europas första 3D-printade hus.
Europas första 3D-printade hus ska snart bli verklighet.

3D-printade hus finns redan i Asien, Mellanöstern och Ryssland, men i Europa har striktare byggregler hittills satt stopp. Tills nu. På måndag påbörjas utskriften av ett kontorshotell – kallat The BOD, eller ”Building on Demand” – i Köpenhamn.
– Även om BOD är mindre än 50 kvadratmeter är den fortfarande stor nog för att illustrera några av de ekonomiska och arkitektoniska fördelarna av att använda 3D-printing inom bygg, säger Jakob Jørgensen, teknisk chef på 3D Printhuset som står bakom projektet, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:
3D-skrivare på väg ut på byggarbetsplatserna
Framtidens teknik kan knäcka byggbolagen

Bland fördelarna framhävs minskat materialspill och ökade möjligheter att bygga rundade väggar utan komplicerade formgjutningar.
3D-skrivaren som används mäter åtta gånger åtta meter och är sex meter hög. Den skriver ut ett två centimeter högt och upp till sju centimeter brett betonglager med en hastighet av 2,5 meter i minuten.

3D-skrivaren som ska bygga kontorshotellet i Köpenhamn.

Frågan är vad som händer med arbetstillfällena om 3D-utskrifter blir framtidens byggnorm. Än så länge är det dock för tidigt att oroa sig. 3D Printhuset kallar BOD för ett ”inspirationsprojekt” och markarbetena inför utskriften har utförts av erfarna anläggare. På samma sätt kommer det behövas hantverkare för att installera fönster och fixa snickerier invändigt.
Sådant fixar inte 3D-skrivarna. Än.

arrow_forward Senaste nytt
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer