info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnads v19 980×240 v19

Fraktsedel kan fälla skogsdumpare – Byggbolag nekar

I byggdumpningshögen hittade miljöinspektörerna en smutsig fraktsedel, ett kvitto och första delen av ett registreringsnummer. Ledtrådarna leder mot ett byggbolag som förnekar inblandning.

Stefan Kristoffersson anmälde brottet till Miljökontoret i Helsingborg som lyckades hitta en misstänkt byggfirma. Foto: Stefan Kristoffersson

Helsingborgsbon Stefan Kristoffersson var ute och gick med sin hund när han såg att någon tippat byggavfall i ett naturreservat. På en yta av cirka 50 kvadratmeter hade någon gjort sig av med kylskåp, elavfall, isoleringsmaterial, halvfulla kemikalieförpackningar, madrasser men även farligt avfall – eternitplattor, smörolja och spolarvätska.
– Det såg helt bedrövligt ut, men nu har miljöinspektörerna fått fatt på dom, säger Stefan Kristoffersson.

Stefan anmälde det misstänkta brottet till miljöförvaltningen i Helsingborg, som nu har hittat en byggfirma som man misstänker ligger bakom dumpningen. Detta efter ett detektivarbete i jakten på bevis. Inspektörerna undersökte högen med bråte och hittade en flagnad adresslapp, delar av ett registreringsnummer samt en fraktsedel med ett företagsnamn. Fynden pekade mot en och samma byggfirma.

Kommunen gjorde en åtalsanmälan för misstänkt miljöbrott och brott mot områdesskydd. Skogen är ett naturreservat i utkanten av Helsingborg.

En representant för det utpekade företaget tillbakavisar i ett mejl till Helsingborgs Dagblad att de skulle ha dumpat något avfall i naturen och förklarar att företaget värnar om miljön och rutiner för att hantera byggavfall på rätt sätt.

Den miljöinspektör som gjorde utredningen hänvisar till förundersökningssekretess och vill ännu inte kommentera åtalsanmälan, skriver Helsingborgs Dagblad.

Annons
Brandskyddsföreningen 250×600 v19

Du läser: Fraktsedel kan fälla skogsdumpare – Byggbolag nekar