info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Första kvinnan i förhandlingsdelegationen: ”Spännande”

Glasteknikern Stina Nygren från Umeå blir första kvinna i Byggnads att ingå i en förhandlingsdelegation.

Stina Nygren är invald i delegationen för glasavtalet. Foto: Privat

För första gången har en kvinna valts in i en förhandlingsdelegation för Byggnads. Det var två veckor sedan 27-åriga glasteknikern Stina Nygren fick frågan om att ingå i delegationen för glasmästeriavtalet. Hon tackade ja direkt.

– Alltså, jag vet inte riktigt vad jag ger mig in i men det känns väldigt spännande och lärorikt, säger Stina Nygren.

Hon arbetar på Glasmästeriet i Umeå sedan 2013 och har varit med vid tre avtalskonferenser på Rönneberga. Stina Nygren har inte någon tidigare erfarenhet av förhandlingar, men engagemanget går inte att ta miste på.

– Det är bra att få en djupare förståelse för kollektivavtalet. Byggnads säger alltid att man ska vara med, annars rider man på andras axlar. Och det stämmer, vi får inte glömma generationen före oss som har jobbat hårt för våra avtal. Förr var arbetsdagarna längre och vi jobbade helg. Idag är det bra på många sätt, men man får inte ta det för givet. Jag kan förstå att folk inte är med i facket, men det är så dumt. Det kan bara bli bättre om vi jobbar tillsammans.

Vilka frågor hon vill driva i delegationen är för tidigt att säga. Löner och pension är självklara inför nästa års avtalsförhandling, men arbetsmiljö och hälsa är något som särskilt engagerar Stina Nygren.

– Jag tror att man måste lägga mer fokus på hälsan, med fler kontroller. Vi har ju friskvårdsbidrag och  det är jättebra, men många tar inte ut det. Ska man orka till 67 måste kroppen hänga med, vi har många sneda och tunga lyft. Glasmästare är ett ganska oergonomiskt yrke och särskilt som tjej behöver jag verkligen tänka på hur jag lyfter och bär. Det vore bra att kunna lyfta det.

I mars-april är det upp till bevis när förhandlingsdelegationen möter Glasbranschföreningen. Men hon hinner förbereda sig med den övriga delegationen, totalt nio personer.

Kommer det att märkas någon skillnad att du är med som kvinna och yngre, född 1992?

– Det spelar ingen roll om det är en kille eller tjej, men det är väldigt bra att det sitter med en glasmästare när det ska förhandlas om det egna avtalet. Då får vi fram vad vi som jobbar med det faktiskt vill.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Första kvinnan i förhandlingsdelegationen: ”Spännande”