info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 V46

Försöker tvätta bort "rörmokare" – "De tror att vi jobbar med bajs"

Rörmeckare, rörmokare, röris, rörkrökare eller rörmontör – kärt barn har många namn. Men vad säger folk egentligen nu för tiden?

VVS-Branschens Yrkesnämnd försöker förändra bilden av yrket och få bort ordet rörmokare, som många kopplar till bajs. Foto: Mostphotos

Lena Hedman är kommunikatör på VVS-Branschens Yrkesnämnd. Hon försöker förändra bilden av yrket och sprida ordet ”VVS-montör” i vidare kretsar.

– När vi säger ”rörmokare”, tror folk att man jobbar med att rensa bajs. Det är ju inte alls det yrket handlar om. Du jobbar med värme, vatten, rör, nybyggnation och service – och ser till att samhället fungerar.

Läs också Rörigaste missarna i Byggsverige: "Glömt vattenpasset"

För att tvätta bort avloppsstämpeln använder inte Lena Hedman ordet rörmokare. Många av dem hon möter i sitt arbete är barn och ungdomar. De har en ganska diffus bild av vad en rörmontör gör.

– VVS-montör – det vet unga inte vad det är. Det är nog svårt för femteklassare att förstå vad det innebär att bocka rör och installera värmepannor. Men det blir tydligare om jag säger att utan VVS-montörer skulle det inte finnas några toaletter på skolan.

Pär Eriksson, 52, är anställd på rörfirman Umea VS i Uppsala. Han har lagt märke till att det är fler äldre som säger rörmokare.

– Det var det jag sa när jag började jobba i yrket och det var så de jag jobbade med från början sa. Nu säger jag rörmontör, det låter bäst. Både rörmeckare och rörmokare låter som slang, säger han.

Hans erfarenhet är också att nästan ingen vet vad en VVS-montör är.

Läs också Den cyklande rörmokaren: "Vi var idiotförklarade"

– Bland allmänheten behöver man ha med ordet ”rör”, men rörmokare tror jag kommer försvinna. Ungdomar säger rörmontör, konstaterar Pär Eriksson.

Andreas Winborg, 20, går som lärling på Torppa Rörprojekt, i Spånga.

– Bland yrkesfolk säger jag rörmontör och VVS-montör, och ibland rörkrökare eller rörinstallatör. Familjen och kompisar i min ålder säger rörmokare, men jag är inte så jättepetig. Allt går, säger han.

När han berättade för andra vad han skulle välja till gymnasiet fick han genast kommentarer om att ”rensa bajs”.

– Det blir som ett sätt att nedvärdera yrket. Hantverkaryrken i allmänhet har inte så hög status. Men den yrkesstolthet som man får med tiden slår ut allt det där, säger Andreas Winborg.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC