info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Den cyklande rörmokaren: "Vi var idiotförklarade"

Rörmokaren Hugo Wolgers startade företaget ”Den cyklande rörmokaren” med klimat och service i fokus. Idag är de tio anställda som tar cykeln till alla sina kunder i Stockholm.

Hugo Wolger menar att det går snabbare med cykeln när man ska jobba i ett biltungt Stockholm. Foto: Privat

Bilen är ju en status för många hantverkare. Vad tycker kollegorna i branschen om att ni cyklar?

– I början var vi ju idiotförklarade och fick höra saker som att ”det gick ju inte att jobba på det sättet” och att vi var ”dumma i huvudet”. Det var som om inga motargument bet på den här branschen. Men så vann vi första pris i ”Årets hantverkare” förra året och det blev vändningen. Det gick inte längre att säga att det inte funkande. Priset bygger ju på att ens kunder går in och röstar och den som har flest nöjda kunder vinner. Det blev liksom uppenbart att vårt koncept funkade.

Hur gör ni när ni ska frakta tunga saker?

– Stockholm, där vi är verksamma, har ju så bra transporter och infrastruktur, att vi inte behöver tänka på det. Det är mycket effektivare och enklare att beställa det vi behöver direkt från grossist och få de utkört till kund. Det skulle vi ha gjort även om våra rörmokare skulle kört bil. Det är ju ingen som tar med värmepumpar och pannor direkt i firmabilen heller!

Hur långt cyklar era rörisar på en dag?

– Det varierar beroende på om det är stora jobb eller små. Om det är ett stort jobb kanske det bara blir 3–4 kilometer på en dag eftersom rörmokaren stannar på samma ställe hela dagen. Har man flera småjobb kan det bli mellan en till en och en halv mil. Vi planerar ju in jobben efter hur de ligger geografiskt så att vi slipper cykla i onödan fram och tillbaka över staden.

Hinner man fler eller färre jobb jämfört med om ni hade utrustat alla med bil?

– Garanterat fler. Det är sämre framkomlighet med bil och dessutom svårt att hitta parkering. Ofta måste du först åka och lasta av hos kund, sedan leta efter parkering i tjugo minuter och den hittar du ofta en bit bort och så får du ända springa fram och tillbaka till bilen. Vi kan alltid parkera cykeln direkt utanför porten.

Ni har ju ganska mycket last på era cyklar. Vad tycker de anställda om det?

– Det konstiga är att alla vänjer sig trots att utrustningen väger cirka 25–30 kilo extra. Men i början av anställningen är de trötta och nästan alla går ned i vikt, haha. Men jag tror vi mår bättre på vårt företag och är i bättre i form just på grund av cyklingen och då har nästan alla ändå elcyklar.

Skulle det gå att ha ett sådant här företag i en mellanstor kommun också?

– Absolut men du kanske inte kan anställa lika många eftersom kundunderlaget är mindre. Om du planerar hur du ska cykla mellan kunderna så är det inget problem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Den cyklande rörmokaren: "Vi var idiotförklarade"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig