info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Försäkringskassan besvarar kritiken

Nu svarar Försäkringskassan på kritiken i fallet Gunnar Rydergård som nollades av kassan trots att han följde anvisningarna.

Undertaksmontören Gunnar Rydergård, 64, ansökte om sjukpenning förra sommaren på grund av en arbetsskada i knäna. Han fick då beskedet att han inte hade någon SGI, sjukpenninggrundande inkomst längre. Därmed hade han inte rätt till sjukpenning. Försäkringskassan förklarade att han redan våren 2014 ramlat ur systemet på grund av att han inte varit aktivt arbetssökande mellan den 7:e och 16:e april 2014.
Men Gunnar anser att det hela är ett missförstånd mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Han anser också att han registrerats på fel sätt av Arbetsförmedlingen. Gunnar tänker överklaga beslutet till högre instans med hjälp av Byggnads eftersom han anser att han stod till arbetsmarknadens förfogande redan från dag ett. Vi ställer tre frågor till Cecilia Udin, försäkringssamordnare på Försäkringskassan:

Är det rimligt att man förlorar sitt SGI för att man faller mellan stolarna under några dagar när man tjänat in till systemet under hela sitt yrkesliv?

Reglerna är ju så, att för att få behålla sin sjukpenninggrundande inkomst, sin SGI, så måste man skydda den när man inte har rätt till ersättning från Försäkringskassan längre. Detta får man reda på dels i kommuniceringsbrevet, dels i beslutsbrevet, att man måste stå som aktivt arbetssökande och vara anmäld till Arbetsförmedlingen.

LÄS MER: Arbetsskadad gjorde allt rätt

Det står i en dom i förvaltningsrätten att Gunnar gick till arbetsförmedlingen den första arbetslösa dagen. Vad skulle han mer ha gjort?
Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet utan bara prata generellt eftersom det inte finns någon fullmakt. Generellt gäller att man ska tala om för arbetsförmedlingen att man inte har sjukpenning längre. I domen, jag har bara läst domen, står det att han inte stått till arbetsmarknadens förfogande mellan den 716 april 2014.

Men han gick ju till arbetsförmedlingen redan första dagen? Han fick också a-kassa från den dagen.
Jag tror inte att man kan få a-kassa, om man inte står till arbetsmarknadens förfogande. Det låter konstigt att han fått a-kassa. Det borde Arbetsförmedlingen och A-kassan kunna svara på. När vi gör vår utredning från Försäkringskassans sida måste vi fråga Arbetsförmedlingen om personen är aktivt arbetssökande. Om det är så, att den här personen fått ersättning från a-kassan, bör han framföra detta i sin överklagan till kammarrätten. Det är väldigt viktigt, att det kommer fram.

Vill du hålla koll på dina försäkringar? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Försäkringskassan besvarar kritiken

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig