info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Försäkringarna som försvann

Se upp så du inte tappar sjukförsäkringen du har genom facket. Anders Hallberg förlorar cirka 4000 kronor varje månad fram till han blir 65 år. Orsak: Han utförsäkrades från Försäkringskassan och registrerades som "arbetslös".

Byggnadsarbetaren Anders Hallberg, 56 år, är trafikskadad och har varit sjukpensionär sedan 2002. Han äter dagligen flera olika sorters smärtstillande mediciner mot kronisk nervsmärta. När regeringen införde en tidsbegränsning i den allmänna sjukförsäkringen utförsäkrades Anders och han skrevs in hos arbetsförmedlingen, precis som tiotusentals andra sjukpensionärer.

Förlorar cirka 4 000 kronor

Men arbetsförmedlingen konstaterade nästan direkt att han var allvarligt sjuk och att han inte kunde arbeta. Det dröjde dock mer än två år, innan han fick tillbaka sjukersättningen från Försäkringskassan. Men då hade han ramlat ur försäkringarna som facket avtalat om, och som sköts av AFA, sådana försäkringar som ska stötta långtidssjuka ekonomiskt fram till pensionen. Anders förlorar nu cirka 4000 kronor brutto varje månad från AFA.

”Tagit pengar från ett arv”

– Det har varit ett hårt slag, att upptäcka detta, ekonomiskt och psykiskt. Jag har tagit pengar från ett arv, för att kunna betala mina räkningar. De pengarna är slut nu, säger han.
I fackets sjukförsäkring (som kallas AGS) finns en regel som säger att man kan få tillbaka ersättningen om man beviljas ny sjukersättning av Försäkringskassan igen. Men om det gått mer än 720 dagar efter utförsäkringen, halkar man ur systemet.

En allvarlig följdeffekt

Enligt Anders Hallberg är Försäkringskassan är inte medveten om att det finns efterskyddstider hos AFA Försäkring, tider som måste hållas, för att man inte ska ramla ur deras skyddsnät.
– På grund av alliansregeringens nya sjukförsäkringssystem, har jag tappat alla mina kollektivavtalade försäkringar. Om jag hade fått vara sjukpensionär hela tiden, hade detta inte inträffat, säger han.
Tiden som utförsäkrad har även fått en annan allvarlig följdeffekt. Alla inbetalningar till tjänstepensionen stoppas, för Anders, 1200 kronor i månaden.

Missar fackets tjänstepensionsförsäkring

Eftersom efterskyddstiden på 90 dagar gått ut, missar han fackets tjänstepensionsförsäkring, som skyddar sjuka mot att förlora tjänstepensionsinbetalningar fram till pensionen. En gång per år förhandlar LO med Svenskt Näringsliv om villkoren i de olika kollektivavtalade försäkringarna, till exempel sjukförsäkringen, arbetsskadeförsäkringen och övriga försäkringar.

”Inte lyft frågan med Svenskt Näringsliv”

Men innan förhandlingarna drar igång, äger först en lång rad diskussioner rum på olika nivåer inom LO-förbunden. Därefter fattar förbundens representanter i LO ett gemensamt beslut, om vilka försäkringsvillkor man ska försöka få Svenskt Näringsliv att gå med på att ändra.
– Den här frågan har inte varit uppe för diskussion på LO-kongresser eller på LO:s representantskap. Därför har vi inte heller lyft frågan med Svenskt Näringsliv, säger Reneé Andersson, försäkringsexpert på LO.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Försäkringarna som försvann