info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förlikning med Formbetong – femton byggjobbare delar på 3 miljoner

Femton utländska byggnadsarbetare som är medlemmar i Byggnads får dela på 3,1 miljoner kronor efter förlikning i Arbetsdomstolen.

Byggnads skickade i höstas in två stämningar till Arbetsdomstolen som gällde de femton arbetarna, som inte hade fått rätt lön.

Arbetarna hade under några år jobbat i Grums för företaget Formbetong med att bygga en fabrik. Formbetong var underentreprenör åt NCC i projektet.

Nu har arbetsgivaren gått med på kraven och därmed går inte tvisten vidare till förhandling i Arbetsdomstolen.

Överenskommelsen innebär, bland annat, att en av arbetarna får 350 000 kronor av företaget, två andra får 312 000 respektive 313 000 kronor. De flesta får cirka 150-250 000 kronor.

Totalt blir det cirka 3,1 miljoner som företaget måste punga ut för att man inte följt löneöverenskommelsen. Före den 19 februari ska pengarna vara insatta på byggnadsarbetarnas konton.

Det var på flera punkter som Formbetong gjorde sig skyldig till avtalsbrott mot kollektivavtalet och mot löneöverenskommelser med Byggnads.

Arbetsgivaren betalade lägre lön per timme än vad som stod i överenskommelsen. Företaget hade också struntat i att betala ut permitteringslön under de perioder arbetarna varit permitterade. De har inte heller fått rätt helglön, ob-ersättning, arbetstidsförkortning och semesterersättning.

Enligt stämningen hade företaget även brutit mot byggavtalet genom att utgå från fel så kallat fördelningstal för de utländska arbetstagarna, vilket ledde till att de som kollektiv gick miste om premielön.

Formbetongs uppdrag i Grums var bland annat att gjuta en 400 meter lång hall samt att bygga ett betongfundament för en ny maskin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förlikning med Formbetong – femton byggjobbare delar på 3 miljoner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig