info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förhör fortsätter på kraftvärmeverket

Polisen förhör just nu arbetsledare och ansvariga för besiktningen av ställningarna, för att finna den skyldige till sabotaget mot byggnadsställningarna vid kraftvärmeverket Sandvik 3 i Växjö.

-Vi vill veta hur besiktningen gått till och vad man kontrollerat. Det som talar för att någon gjort det med uppsåt, är att man har lossat bultarna på strategiska ställen för att bärigheten ska bli så dålig som möjligt. Det verkar inte vara några slumpmässigt utskruvade bultar. Det talar emot att det är någon miss när man uppförde ställningen, säger förundersökningsledare Ulf Wilson, till Smålandsposten.

”De hade nyligen besiktats”

Ann-Mari Ståhlberg, vd för Växjö Energi AB (VEAB), berättar om händelsen för tidningen:
– Det var en av dem som arbetar på Sandvik som såg att en av ställningarna såg konstig ut. Detta var vid sextiden på onsdagskvällen.
Tre timmar tidigare hade ställningarna besiktigats utan anmärkning. Men nu fattades flera viktiga bultar som säkrar ställningarna.
Nästa morgon anmälde VEAB händelsen till polisen och man började tillsammans med arbetsmiljöverket gå igenom alla byggnadsställningar. När de tittade närmare på de övriga byggnadsställningarna upptäcktes att de på sammanlagt sex ställningar i pannhuset och i turbinbyggnaden hade lossats kopplingar, något som är svårt att upptäcka för ett otränat öga. Brottsrubriceringen är i nuläget framkallande av fara för annan.

Nya säkerhetsrutiner

Efter händelsen har nya säkerhetsrutiner införts.
– Nu sker kontroll av varje ställning innan någon går upp i den, vid varje tillfälle, säger VEABs vd Ann-Mari Ståhlberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förhör fortsätter på kraftvärmeverket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig