info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förhandlingsbrott till AD

Fyra stämningar har Byggnads lämnat till Arbetsdomstolen under sommaren. Samtliga gäller att arbetsgivarsidan ska ha misskött förhandlingsplikten. I två fall finns även lönekrav.

I juni lämnade Byggnads in två stämningar gällande förhandlingsvägran samt krav på uteblivna löner och ersättningar.
En företagare i Uppland krävs på sammanlagt drygt 70 000 kronor. 30 000 är skadestånd till förbundet och 20 000 skadestånd till den berörde medlemmen. Därtill kommer lönekrav. Veckan efter riktades liknande krav mot ett Stockholmsföretag som också ska ha gjort sig skyldigt till förhandlingsvägran. Skadeståndsbeloppen är desamma som i fallet ovan, lönekraven landar på drygt 57 000. Konkurs är inledd för företaget.

Stämde arbetsgivarorganisation

En av sommarens stämningar gäller endast förhandlingsvägran.
En Örebroföretagare krävs på 30 000 kronor för detta avtalsbrott. Mannen ska ha uteblivit från såväl lokal som central förhandling som Byggnads kallat till.
I det sista fallet kräver Byggnads organisationen VVS-Företagen på samma belopp. Här gäller det att förhandlingar inte ska ha avslutats korrekt; VVS-företagen ska låtit bli att skicka protokoll efter en förhandling och ha skickat ett annat protokoll för sent.

Skyldighet att förhandla

När tvist uppstår mellan fack och arbetsgivare är tanken att man först ska förhandla lokalt och sedan centralt med stöd från de centrala organisationerna hos facket och arbetsgivarna. Kommer man inte överens kan man vända sig till Arbetsdomstolen. I kollektivavtalen finns preciserat exempelvis tidsfrister för när man ska kalla till förhandlingar samt upprätta protokoll från dem. Men återkommande i stämningarna är alltså att själva förhandlandet inte flyter på enligt dessa paragrafer. De tre stämda företagen som nämns ovan hade alla tecknat hängavtal, en sorts kollektivavtal, med Byggnads.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förhandlingsbrott till AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig