info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förhandlade inte, döms till böter

50 000 kronor. Det ska ett västsvenskt ventilationbolag betala till Byggnads, enligt Arbetsdomstolen. Företaget kom inte då facket kallade till förhandling.

En medlem i Byggnads har, enligt facket, inte fått korrekt semesterersättning från ventilationsföretaget. Därför kallade Byggnads till förhandling gång på gång i våras. Men företaget kom varken den 10 mars, den 7 april eller den 28 april. Vid det fjärde försöket delades förhandlingsframställan ut med hjälp av delgivningsman. Förhandlingsdatum var satt till den 19 maj, men inte heller denna måndagsförmiddag dök arbetsgivaren upp.
Byggnads stämde därför företaget för förhandlingsvägran. Ventilationsbolaget är inte bundet av något kollektivavtal, men enligt medbestämmandelagen (mbl) är man ändå skyldig att förhandla med en anställds, eller före detta anställds, arbetstagarorganisation.
Inte heller i Arbetsdomstolen har företaget lämnat något svaromål. Därför dömer domstolen nu enligt Byggnads stämning i en så kallad tredskodom, en dom som följer av att den anklagade inte lämnat sin version. Företaget har en möjlighet att kräva att målet återupptas.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förhandlade inte, döms till böter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig