info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Författare i bygghärva – plockade ut 17 miljoner kronor

Författaren var en bricka i spelet och fixade miljoner till svarta bygglöner i en stor härva. Nu döms han till två års fängelse.

Upplägget var klassiskt. Det medelstora byggbolaget i Mellansverige dolde under 2018 och 2019 sin svarta arbetskraft genom att låtsas betala fakturor till underentreprenörer. Tre bluffbolag, som inte haft någon bokföring att visa upp, fakturerade sammanlagt nära 25 miljoner kronor, pengar som fördes över från byggföretaget till bluffbolagens konton.

För att pengarna sedan skulle kunna betalas ut i svarta löner togs de ut i kontanter på växlingskontor och gavs till arbetarna.

En författare i 50-årsåldern, som skrivit flera uppmärksammade böcker, var vän med en av dem som drev den kriminella byggverksamheten och deltog aktivt i upplägget.

Författaren berättar att han började i företaget med mindre datauppgifter, men sedan fick utökat ansvar och började ta ut pengar på växlingskontor. Han erkänner att han vid 28 tillfällen kvitterat ut drygt 17 miljoner kronor i kontanter.

Två män som legat bakom upplägget döms till fyra års fängelse var i tingsrätten, bland annat för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Författaren döms till två års fängelse för grovt penningtvättsbrott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Författare i bygghärva – plockade ut 17 miljoner kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig