info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företaget beordrade plåtslagaren att jobba på annan ort – betalade inte traktamente

Bemanningsföretaget i Lund borde ha betalat traktamente till en plåtslagare som hyrdes ut till ett kundföretag på annan ort. Det menar Byggnads som nu stämmer företaget i Arbetsdomstolen.
Foto: Mostphotos

Under drygt fyra månader var plåtslagaren, som är medlem i Byggnads, uthyrd från bemanningsföretaget i Lund till ett kundföretag i Kvidinge. Från bemanningsföretaget till kunden var avståndet 61 kilometer, och från plåtslagarens hem i Västra Götaland 316 kilometer.
Därmed var plåtslagaren berättigad till traktamente, som enligt både bemanningsavtalet och Skatteverket ska utgå om sträckan mellan arbetsgivaren eller hemmet och platsen där arbetet ska utföras överstiger 50 kilometer.

LÄS MER: Traktamentet har höjts med 24 kronor på 30 år

Något traktamente fick dock inte plåtslagaren, som bland annat betalade 220 kronor per natt för hyra av en campingstuga så länge uppdraget pågick.
Efter att både lokala och centrala förhandlingar avslutats i oenighet stämmer nu Byggnads bemanningsföretaget i Arbetsdomstolen. Totalt kräver facket 156 974 kronor, av vilket 56 974 kronor är ersättning och skadestånd till medlemmen och 100 000 är allmänt skadestånd till förbundet för kollektivavtalsbrott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företaget beordrade plåtslagaren att jobba på annan ort – betalade inte traktamente

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig