info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företag stämt för förhandlingsvägran

När mannen slutade på företaget saknades semesterersättning på slutlönen. Byggnads har nu vänt sig till Arbetsdomstolen med krav på 50 000 kronor för att företaget inte kom till förhandling om detta.

Mannen arbetade på företaget i knappt två år. När han slutat i våras vände han sig Byggnads för att han inte fått ut sin semesterersättning. Enligt stämningsansökan försökte en ombudsman då reda ut situationen med företaget via mejl. Men efter viss korrespondens ska företaget ha meddelat att ”det inte avsåg att lägga ner mer tid på ärendet”, skriver Byggnads i sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
Förbundet skickade då en förhandlingsframställan, den delgavs med hjälp av delgivningstjänst. Men företaget hördes inte av och dök inte upp på den utsatta tiden. Därför kräver Byggnads 50 000 kronor för brott mott medbestämmandelagen.
Enligt lagen har facket rätt till förhandling med arbetsgivare i frågor som rör förhållandet mellan å ena sidan arbetsgivaren och å andra sidan medlem i facket som är eller har varit anställd hos arbetsgivaren.
Själva kravet på semesterersättning kan inte drivas i Arbetsdomstolen i det här fallet, eftersom företaget inte är bundet av kollektivavtal.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företag stämt för förhandlingsvägran

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig