info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företag dömt att betala 600 000

Ett företag i Kalmar ska betala sammanlagt 623 505 kronor till två tidigare anställda samt Byggnads. Det är innebörden av en dom från Arbetsdomstolen.

Två medlemmar i Byggnads arbetade för företaget under en tvåårsperiod mellan 2013 och 2015. Enligt Byggnads har båda fått för lite lön. Den ene mannen ska ha fått runt 8000 i månaden för lite. Hans kollega fick drygt 5000 kronor för lite i månaden under det sista året och dessförinnan ungefär 500 kronor mindre än vad han skulle ha haft enligt kollektivavtalet. Vidare ska männen ha blivit utan semester- och reseersättningar samt lönespecar. Då de sades upp förhandlade företaget inte med facket.
Byggnads uppger att förhandlingar om lönekraven inte kunnat slutföras då företaget inte bemötte fackets påståenden ordentligt. Därför gick man till domstol. I början av denna vecka kallade Arbetsdomstolen företaget till sammanträde, men ingen företrädare kom dit. Nu dömer domstolen enligt Byggnads krav i en så kallad tredskodom, det innebär att man går på fackets linje helt enkelt för att företaget inte gått i svaromål.
Enligt domen ska företaget betala sammanlagt 623 505 kronor till de tidigare anställda och Byggnads. Drygt 340 000 avser uteblivna löner och ersättningar till arbetarna. De båda ska också ha 60 000 kronor var i skadestånd. Vidare ska bolaget betala Byggnads 160 000 kronor för brott mot kollektivavtalet och medbestämmandelagen.
Företaget kan inom en månad begära att ärendet åter tas upp för riktig prövning i domstolen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företag dömt att betala 600 000

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig