info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Föll svårt från hemmabygge – nu tripplas bolagets böter

Plåtslagaren föll och skadades svårt då han jobbade från en fruktlåda. Nu höjer hovrätten företagsboten för de inblandade företagen. Från 200 000 kronor till 600 000 kronor för den arbetsgivare som ska betala mest.

Olyckan på en skånsk bondgård den 4 september 2019 skedde när plåtslagaren jobbade från en hemmasnickrad fruktlåda som var tillverkad av beställaren. Plåtslagaren jobbade på fem meters höjd då lådan plötsligt gled av gafflarna till en truck.

Han föll ner med huvudet före i marken och fick bland annat allvarliga huvudskador.

Läs också Efter fallet från fruktlådan – kräver högre böter: ”Inte acceptabelt”

I tingsrätten dömdes plåtslagarens arbetsgivare och beställarens företag till en företagsbot på 200 000 kronor vardera. Inte acceptabelt, ansåg åklagaren, Jan Olin. Han hade begärt en företagsbot på 750 000 kronor vardera i tingsrätten och överklagade till hovrätten som nu kommit med sin dom.

Arbetsgivaren, ett plåtföretag, ska betala 600 000 kronor och byggherren ska betala 500 000 kronor.

”Straffvärdet för den aktuella brottsligheten motsvarar ett högt bötesstraff”, konstaterar hovrätten, som betraktar mannens skador som allvarliga. Plåtslagarens skador riskerar dessutom att bli värre med åren.

Åklagare Jan Olin är nöjd med domen även om beloppen är lägre än de 750 000 kronor han begärt i företagsbot.

Läs också Föll fem meter från hemmasnickrad korg – fick allvarliga huvudskador

Han säger att han uppfattade det som att tingsrätten valde låga belopp som en slags jämkning för att det handlar om fåmansbolag.

– Men det var väldigt allvarliga skador mannen fick och beloppen i tingsrätten motsvarade inte det. Det var också flagranta fel i arbetsmiljön som ledde till olyckan. Därför var det viktigt att företagsboten ändrades, säger han.

Båda företagen har hävdat att de inte ska betala företagsbot och förnekat brott. Förutom höjningen av böterna står domarna från tingsrätten fast om att företagen gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Föll svårt från hemmabygge – nu tripplas bolagets böter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig