info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter fallet från fruktlådan – kräver högre böter: ”Inte acceptabelt”

Plåtslagaren jobbade från en fruktåda. Han föll fem meter och skadades svårt. Tingsrätten beslutade om böter på 200 000 kronor. För lågt enligt kammaråklagare Jan Olin som nu överklagar till hovrätten.

En polis visar hur plåtslagarenstod när han jobbade i fruktlådan. Foto: Från polisens förundersökning

Byggnadsarbetaren skrev i slutet av förra året om domen efter en olycka 2019 där en plåtslagare arbetade från en ombyggd fruktlåda. Plåtslagaren jobbade på fem meters höjd när fruktlådan plötsligt gled av från gafflarna till en truck. Mannen föll med huvudet före rakt ner i marken och fick allvarliga huvudskador.

I domen från Helsingborgs tingsrätt dömdes plåtslagarens arbetsgivare och beställarens företag till en företagsbot på 200 000 kronor vardera.

En dom som kammaråklagare Jan Olin vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål inte är nöjd med. Han yrkade i tingsrätten på att företagen skulle få böter på 750 000 kronor var. Alltså ett betydligt högre belopp.

I tingsrättens dom konstateras det att ett arbetsmiljöbrott har begåtts men samtidigt sänktes alltså bötesstraffet till 200 000 kronor. Det är just den jämkningen av bötesbeloppet som Jan Olin nu överklagat till hovrätten.

Den hemsnickrade korgen slogs sönder i fallet från gaffeltrucken.

– Tingsrätten har utan någon större motivering dragit ner mitt yrkande. Jag kan inte riktigt se skälet till det med hänsyn till de överträdelser mot de regler som finns om hur man säkerställer arbete på hög höjd och med tanke på de oerhört allvarliga skador som målsägande ådrog sig. Han är invalidiserad och kommer inte kunna jobba och leva ett normalt liv.

På vilken nivå brukar bötesbelopp ligga i motsvarande fall?

– Det finns riktlinjer som riksåklagaren ger ut som är allmänt vedertagna. Högsta domstolen har sagt att de ska användas som utgångspunkt. Enligt de här riktlinjerna ska beloppet ligga på mellan 400 000 och 1 miljon kronor om det handlar om en allvarlig skada, vilket det gör i det här fallet.

Blev du överraskade av domen och sänkningen av beloppet?

– När det är fåmansföretag som det handlar om i det här fallet så hade jag möjligtvis kunnat acceptera en viss jämkning av beloppet. Då hade jag kanske inte överklagat, men nu när beloppet ligger på mindre än en tredjedel så tycker jag att det inte är acceptabelt.

Vad tror du om chanserna i hovrätten?

– Jag tror att de är goda. Annars hade jag inte överklagat, säger Jan Olin.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter fallet från fruktlådan – kräver högre böter: ”Inte acceptabelt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig