info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Föll 8 meter från tak: ”Hängde sig fast i rännan”

Mannen arbetade på taket vid bygget av en ny tullstation vid norska gränsen när ett räcke gav vika.

Under onsdagen föll en takläggare 7-8 meter vid bygget av den nya tullstationen i Hån. Mannen utförde kompletteringsarbeten på taket när ett skyddsräcke plötsligt släppte.

Det är Tullverket som i samarbete med Trafikverket och Årjängs kommun bygger en ny tullstation vid E18 nära den norska gränsen. Mavab heter bolaget som ansvarar för bygget för Tullverkets räkning.

– Det hade frusit på och takläggaren kanade ner mot fallskyddet, som av någon anledning släppte, berättar Mavabs vd Örjan Gustafsson.

Takläggaren skadade armbågen, en hand och ett näsben men hade förmodligen drabbats mycket värre om han inte hängt sig kvar.

– Det är svårt att säga att något är positivt vid en olycka, men han hade tur i oturen och var vid fullt medvetande hela tiden. Att han hängde sig kvar gjorde att han kunde falla kontrollerat, säger Örjan Gustafsson.

Den olycksdrabbade kördes med ambulans till Centralsjukhuset i Karlstad men har nu fått komma hem. Han är anställd av en underentreprenörs underentreprenör till Mavab. Enligt Örjan Gustafsson genomför företaget en säkerhetsundersökning.

– Fallskyddet har monterats av en ackrediterad leverantör så detta ska egentligen inte kunna ske. Nu utreder vi varför säkerhetsanordningen ändå gav vika, säger han.

Polisen utreder händelsen som arbetsmiljöbrott.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Föll 8 meter från tak: ”Hängde sig fast i rännan”