info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fokus på arbetsolyckor

Förra året inrapporterades nästan 13 000 allvarliga olyckor och tillbud runt om i landet på arbetsplatserna. Och då är ändå mörkertalet stort. Nu satsar Arbetsmiljöverket på en fördjupad tillsyn.

Dålig kunskap, inga skyddsanordningar, otillräcklig skyddsutrustning för personalen och pressade marginaler. Orsakerna kan vara många till att det varje år sker ett stort antal arbetsplatsolyckor. Bara under 2010 inträffade 13 000 allvarliga olyckor och tillbud, 54 av dem hade dödlig utgång. Byggbranschen är rejält representerad. Mellan 2005 och 2010 skedde 78 dödsolyckor inom branschen enligt Arbetsmiljöverkets statistik.
Därför satsar Arbetsmiljöverket nu på en fördjupad tillsyn av säkerheten. Under hösten inspekteras drygt 500 arbetsplatser i västra och södra Sverige. Arbetsplatserna är utvalda bland dem där det tidigare har inträffat olyckor.
– Det är ofta så att när en allvarlig olycka sker på en arbetsplats, så har den föregåtts av flera mindre allvarliga tillbud, säger Anders Herwin, arbetsmiljöinspektör i Växjö och en av dem som ska utföra höstens tillsyn.
Arbetsmiljöverket kommer bland annat att titta på vilka rutiner som finns.
– Det gäller för oss att få arbetsgivarna att förstå sambandet mellan rutiner och minskat antal olyckor, säger Anders Herwin.

Maria Persson
08-728 49 71
m.p@byggnadsarbetaren.wonderboys.se

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fokus på arbetsolyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig