info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler tjänster bort från inspektionerna

Det blir fler neddragningar inom Arbetsmiljöverket. Minst var fjärde bygginspektör kommer att försvinna, enligt tidigare beräkningar. Men nu ska ytterligare 41 tjänster bort inom inspektionerna.

Regeringens besparingar leder till stora personalminskningar på Arbetsmiljöverket. Verket ska spara in 157 miljoner kronor under tre år. I byggsektorn innebär det att minst var fjärde arbetsmiljöinspektör försvinner, enligt bedömningar tidigare i höst. Men nu står det klart att de beräkningar som gjorts tidigare inom verket inte räcker. Det senaste är att man måste minska personalen ytterligare i hela organisationen. Minskningarna motsvarar tjänster på totalt 50 årsarbeten, varav 41 ute på inspektionerna.
– Ännu vet vi inte hur detta kommer att slå i byggbranschen, säger Jan Swedberg, branschansvarig för byggtillsynen på Arbetsmiljöverket.

Verket har så långt möjligt prioriterat inspektionsverksamheten under besparingarna. Men den drabbas, både genom personalminskningar och genom att de som blir kvar dessutom får en högre arbetsbelastning. De ska sköta inspektionerna, men måste dessutom hantera mer administration, eftersom mycket administrativ personalen försvinner.
Detta beräknas ge färre inspektioner ute på arbetsplatserna och denna nedgång har börjat märkas. Under årets första tio månader har antalet inspektioner minskat med nära tio procent, ute på landets arbetsplatser, enligt Dagens Eko. Och det är bara början. Antalet inspektioner kommer att ha minskat med 25 procent på två år, enligt tillsynschefen Bernt Nilsson. Han menar att det finns en ökad risk för en försämrad arbetsmiljö

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler tjänster bort från inspektionerna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig