info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler misstankar berör Peab

Hockey, schlager, alkohol. Runt detta kretsar muträttegången i Falun som Byggnadsarbetaren rapporterat ifrån. Samtidigt utreds fler misstankar om mutbrott begångna inom Peab.

Före Zlatan Ibrahimovics cykelspark mot England på Friends arenas invigningsmatch i november 2012, var arenan redan känd för något helt annat: en muthärva.
I centrum stod bland andra byggjätten Peabs grundare och delägare Erik Paulsson. I höstas friade hovrätten honom, även om ersättningarna som han varit med och beslutat om ansågs olämpliga.
Det innebär inte att Peab kan lämna frågan om korruption bakom sig. Just nu pågår rättegången mot två personer som åtalats för att ha mutat kommuntjänstemän då de arbetade på Peab i Falun (läs om rättegången i separata artiklar). Samtidigt jobbar riksenheten mot korruption med förundersökningar där en före detta Peabanställd i Solna och en tidigare Peabchef i Norrbotten misstänks. I Göteborg väcktes ett åtal precis före jul.
Gång på gång säger Peab att enskilda personer, inte företaget, misstänks. Men förundersökningen om Falun ger bilden av en väletablerad bjudkultur. Bland annat berättas att en samordnare på kommunen brukat gå runt och fråga vem som vill ha fest, och sagt att Peab eller någon annan entreprenör får bjuda.

Snyggt och tryggt i Falun

20 februari 2009. Ejendals arena i Leksand. Genrep i Melodifestivalen. Härlig stämning enligt tidningen Dalademokraten, som har hittat Bert Karlsson i publiken. Bland åhörarna finns också tre tjänstemän från Falu kommun, deras fruar och fyra personer från Peab. Kvällen kostar byggföretaget, som står för fiolerna, 15 356 kronor.
Samma arena, den andra december 2009.
Minst fem Peabanställda och tio kommuntjänstemän äter julbuffé, stämmer av kvalitetsplan och utvecklingsprogram samt ser Leksand slå Bofors i hockeyallsvenskan. Peab betalar, nu 15 062 kronor.
Detta är två av sju händelser som åklagaren Thomas Forsberg pekar på då han hösten 2013 åtalar två av dem som varit inblandade från Peab och fyra av kommuntjänstemännen för bestickning respektive mutbrott. Krogbesök, mer hockey och alkoholinköp finns också med. Sammanlagt blir summan drygt 70 000 kronor, varav drygt 30 000 för alkohol, under 2009, 2010 och 2011.
I december 2010 förlänger Falun Peabs kontrakt för drift och underhåll av gator och vägar. Samarbetet intensifieras. T-shirts med texten ”snyggt och tryggt i Falun” trycks. Men inom ett år rivs kontraktet eftersom förlängningen gjorts på ett sätt som inte följt lagen om offentlig upphandling. Hösten 2013 dömer kammarrätten kommunen att betala åtta miljoner i avgift för det.
Åklagaren bakom mutåtalet hävdar inget direkt samband mellan krogbesöken och det förlängda avtalet, men han beskriver bjudandet som ett smörjmedel gentemot kommunen.
Så här kommenterade Peab förundersökningen på sin hemsida 2011: ”Det är viktigt att betona att denna inte gäller Peab, utan de inblandade personerna i frågan.”

Hästjobb i Norrbotten

Den tidigare lokale Peabchefen är engagerad i trav. Hästintresset tycks han dela med en tidigare projektledare på Trafikverket.
Sedan 2011 pågår en förundersökning gällande misstankar om att den dåvarande Peabchefen låtit bygga honom ett stall i Luleåområdet, värt cirka 300 000 kronor. Enligt lokaltidningen NSD jobbade projektledaren med underlagen då Peabbolaget vann upphandlingar värda 96 miljoner kronor mellan 2008 och 2011. Hans advokat Jens Arnhof säger att mannen nekar, att han inte låtit sig påverkas. I övrigt är Jens Arnhof fåordig när vi ringer upp:
– Han har låtit uppföra ett stall, men jag kan inte säga så mycket mer för det pågår en förundersökning.
Även den före detta Peabchefen hänvisar till att utredning pågår, men säger sig inte förstå anklagelserna.

Vind i seglen i Solna

Mellan tågspåren och Råstasjön i Solna ligger en av norra Europas mest intressanta platser. Åtminstone enligt Unibail-Rodamco. Företaget bygger shoppingcenter över hela Europa och ligger bakom jättegallerian Mall of Scandinavia som Peab bygger just här.
Händelserna runt platsen har även dragit till sig åklagarmyndigheternas intresse. I oktober 2013 häktas en man som varit projektledare på Mall of Scandinavia, misstänkt för grovt tagande av muta från underentreprenörer. Enligt åklagaren var mannen i position att fördela jobb till underentreprenörer. Han har anmälts av Peab och förlorat jobbet.
Underentreprenörer ska bland annat ha sponsrat hans privata seglingsföretag. Ett beslut om kvarstad på 900 000 kronor skvallrar om beloppen det antas handla om.
Mannen är fortsatt misstänkt men släpps ur häktet den 24 oktober.
Fem dagar senare kommer hovrättsdomen i mutåtalet om Friends arena, arenan ligger intill Mall of Scandinavia.
Solnas dåvarande kommundirektör Sune Reinhold satt i styrelsen för bolaget som planerade arenan. Via ett konsultbolag fakturerade han dessutom bolaget på drygt 900 000 kronor för arbete han lagt på den. Hovrätten slår fast att pengarna ska betalas tillbaka. Reinhold ersattes för arbete som kommunen redan avlönade honom för och ersättningen riskerade att påverka hans arbete i kommunen.
Däremot frias Peabs grundare och delägare Erik Paulsson. Det anses inte visat att han insåg att ersättningen, som han varit med och godkänt, var olämplig. Peabs tidigare vice vd Anders Elfner friades i tingsrätten.
I ett pressmeddelande om misstankarna mot den tidigare projektledaren på Mall of Scandinavia har Peab skrivit: ”Personen har utnyttjat sin ställning och skapat sig ekonomisk vinning i ett privat bolag. Händelsen har inte koppling till projektet.”
Apropå den då pågående processen runt Friends arena skrev företaget i ett pressmeddelande 2012: ”Det är viktigt att understryka att Peab som företag inte står under åtal.”

Falska fakturor i Göteborg

Nio personer är dömda i muthärvan som skakat Göteborg. Strax före jul 2013 väcks ett åtal som drar in Peab i härvan, men företaget är målsägande.
En före detta anställd åtalas för grov trolöshet mot huvudman, en underentreprenör för medhjälp. Den då Peabanställde ska ha lurat företaget på stora belopp. Han ska ha låtit anställda göra jobb hos privatpersoner men sedan stoppat pengarna de betalat för jobben, 457 000 kronor, i egen ficka.
Dessutom har Peab och Peabkunder, som kommunala Hjällbobostaden, tagit emot och betalat fakturor från underentreprenörer som i själva verket gjort jobb hos privatpersonerna.
– Man blir ledsen, besviken och arg när sådant här inträffar. Vi har ett tydligt regelverk för hur man ska bete sig inom Peab, sa Peabs informationschef Gösta Sjöström till Göteborgs-Posten då misstankarna först avslöjats 2010.

Vingar för pengarna i Skåne

Våren 2011 köper tio skånska kommuner Ängelholms/Helsingborgs flygplats av statliga Swedavia, för 40 miljoner kronor. De säljer den genast vidare till Peab för samma pris.
Samtidigt betalar Swedavia tillbaka ett gammalt lån på femton miljoner till kommunerna. Dessa stoppar inte pengarna i sina budgetar, utan skickar dem vidare till Peab som en del av flygplatsaffären. För Ängelholms del gäller det nästan tre miljoner kronor.
– Jag tyckte att det är fel att vi skattebetalare ska skänka tre miljoner till ett privat företag, säger kommuninvånaren Lennart Näsström två och ett halvt år senare.
Han överklagar till förvaltningsrätten 2011, på grund av miljonerna och för att priset inte drivits upp med anbudsförfarande. En boende i Åstorp kommun gör samma sak. Våren 2013 slår kammarrätten fast att de pengar som Ängelholm och Åstorp skickat till Peab var otillåtet stöd.
– Hela summan måste betalas tillbaka från Peab. Det kan ju inte bara vara Ängelholms och Åstorps andelar som är olagliga, och jag tror inte att Peab vill hålla på med olagligheter, säger Miljöpartiets gruppledare i Ängelholm, Karl-Otto Rosenqvist, till Helsingborgs Dagblad.
Men de båda kommunerna försöker i stället att i efterhand ändå rättfärdiga stödet, genom att ändra i formalia. Flera personer överklagar igen.
I maj 2013 kommenterar Göte Brännvall, Peabtillsatt styrelseordförande för flygplatsen, kritiken så här:
– Vi har gjort en civilrättslig affär som våra jurister har tittat på. Bollen ligger hos kommunerna.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler misstankar berör Peab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig