info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler förhör efter dödsolycka på Södra Cell

Dödsolyckan på Södra Cell Värö som ledde till en rörmontörs död förbryllar fortfarande polisen. Fler förhör kommer att hållas för att få klarhet i hur den kunde ske.

Den andre juni i år dog en rörmontör av sina skador efter en olycka på Södra Cell i Värö.
Rörmontören var på plats i samband med utbyggnaden av massafabriken. Han tillhörde ett litauiskt företag som är specialiserat på montage av stora rörsystem i industrin.
-Olyckan hände då en del i lyftanordningen gick sönder men vi vet inte varför det hände. Vi vill veta hur det kunde ske, säger polisens utredare Stefan Larsson.

Gick sönder

En teknisk utredning gjorts och att flera förhör hållits både med arbetskamrater och chefer. Men fler kompletterande förhör krävs.
-Vi behöver höra hans arbetskamrater igen. Vad vi hittills vet finns inga vittnen till olyckan, säger Stefan Larsson.
Rörmontören, en man i 55-årsåldern, arbetade med ett rör som skulle hissas på plats.
Röret var fäst i ett kedjespel med block och talja och två krokar. En krok var fäst i taket och den andra i röret. Av någon anledning delade sig kättinghuset, som höll den krok som var fäst i röret och kroken lossnade. Det som sedan hände var att ena rördelen lyfte och mannen åkte med röret ett par meter upp i luften och klämdes så illa mellan röret och en balk att han senare dog.

Läs mer:
Nya uppgifter om dödsolycka

Bara tur att fler inte dött

Vi satsar på säkerhetsarbete

Ska inte kunna hända

Kroken är tagen i beslag av polisen.
– Detta ska inte kunna hända. Kroken var inköpt 2016 och CE-märkt, säger Stefan Larsson.
Röret vägde mellan 200 och 300 kilo och kroken var gjord för att tåla betydligt tyngre vikter.
Flera svåra olyckor har hänt på Södra Cell. Dagen efter olyckan föll en arbetare sex meter på en annan del av arbetsplatsen. Samma dag som Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen, den nionde juni, hände ytterligare två. En arbetare fick ett fallande ställningsben på näven och en annan skadades av strålen från en högtryckstvätt. I maj fick en arbetare en lyftkrok i huvudet och i början av året slets armen av på en man i samband med hantering av en bomlift. Också den olyckan utreds av polisen.

Kritik mot arbetsmiljö

I samband med dödsolyckan kritiserade skyddsombud i Byggnadsarbetaren säkerheten på arbetsplatsen. De beskrev situationen som stundtals kaotisk.
Jonas Eriksson, platschef på Södra Cell Värö, sa att man hela tiden satsar på säkerhetsarbete.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler förhör efter dödsolycka på Södra Cell

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig