info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler arbetare har otrygga jobb

Det är främst unga som är tidsbegränsat anställda. Det är också vanligare med tidsbegränsade anställningar i arbetaryrken och bland kvinnor. Det visar en ny LO-rapport.

Första kvartalet i år hade 618 000 en tidsbegränsad anställning, vilket motsvarar 15 procent. Det är den näst högsta nivån som uppmätts Den högsta noteringen nåddes år 2007, då 16 procent (622 000) personer var tidsbegränsat anställda.

Främst unga som är tidsbegränsat anställda

Det visar LO-rapporten ”Anställningsformer 2014, fast och tidsbegränsat anställda efter klass och kön år 1990-2014”. Det är främst ungdomar som är tidsbegränsat anställda. Av alla anställda i åldern 16-24 år är drygt hälften, 52 procent, tidsbegränsat anställda. Tidsbegränsade anställningar är också vanligare bland arbetare än bland tjänstemän. 20 procent av arbetarna är tidsbegränsat anställda jämfört med 12 procent av tjänstemännen.

Tidsbegränsningar störst i detaljhandeln

Bland LO-förbunden är det hotell- och restaurangfacket som har störst andel tidsbegränsade anställda bland sina medlemmar, 22 procent. Närmast därefter kommer Kommunal, Handel, Transport och Fastighets (13 procent). Även Livs ligger över 10 procent. Därefter följer Byggnads och IF Metall med 8 procent som är tidsbegränsat anställda. Lägst andel är det inom Elektrikerna och Målareförbundet.

Vanligt med visstidsanställningar

Räknat i antal tidsbegränsat anställda så är det störst i detaljhandeln med 48 000 tidsbegränsat anställda och bland tjänstemännen är tidsbegränsat anställda störst inom utbildningssektorn. Av de 15 procent som har en tidsbegränsad anställning är det vanligast med en allmän visstidsanställning, 10 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler arbetare har otrygga jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig