info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
BluebeamMAN V16-17

Fler allvarliga olyckor på bygget – "Kan vara för stressigt"

Under sommarmånaderna anmäldes 802 allvarliga olyckor på byggarbetsplatser, en ökning med drygt 10 procent jämfört med året innan. Det rapporterar Ekot.

Olyckorna fler i somras jämfört med förra året. Foto: Colourbox

Det är SR:s Ekot som har tittat på sommarens statistik från Arbetsmiljöverket över allvarliga olyckor på byggarbetsplatser och jämfört med förra årets siffror.

Undersökningen visar att det under juni, juli och augusti anmäldes 802 allvarliga olyckor. Jämfört med samma period förra året, då 725 allvarliga olyckor anmäldes, är det en ökning med över 10 procent.

– Det är allvarligt överhuvudtaget att det är så höga siffror på antalet skadade inom byggbranschen. När jag ser de här siffrorna som du visar så får man ta sig en funderare på hur man ska hantera det här, säger Tomas Blombäck, regionchef på Arbetsmiljöverket region Öst till Ekot, som spekulerar i bakgrunden till ökningen.

Värmen kan vara en orsak. En annan är det höga tempot.

– Det kan vara att det är för stressigt på arbetsplatserna. Vi ser att risken med fall är väldigt vanlig, att man inte har gällande skyddsutrustning på sig till exempel, säger han.

Tomas Blombäck säger till Ekot att han anser att kontrollerna måste bli fler.

Annons
Ejendals 640×240 V16
arrow_forward Senaste nytt
Annons
LBrador 250×600 V9-20