info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fixa tusenlappar med Tobias bästa tips

Tobias Svensson gillar att skrapa ihop pengar till sina kolleger. Både i löneförhandlingar och i bortglömda försäkringar.

Du är tjänstledig från snickarjobbet och projektanställd i Byggnads för att åka runt på olika byggen och berätta om försäkringar. Hur vanligt är det att folk missar att ansöka om försäkringspengar?
-Väldigt vanligt. Man blir nästan lite rädd, eftersom det är så många som inte har koll på vad de faktiskt får tack vare kollektivavtalet och medlemskapet i Byggnads.
Varför är folk så oinformerade?
-Folk är bekväma och lite lata. Till den dagen det händer något, är de flesta ganska okunniga om försäkringar. Byggnads och arbetsgivarna är också dåliga på att informera.
Har du själv missat någon försäkring?
-Jag blev stampad på foten när jag spelade innebandy och missade fritidsförsäkringen som finns i Byggnads medlemskap. Jag har 700 kronor att hämta där eftersom jag var hos doktorn och röntgade foten. Jag har även missat mängder med skärsår. Jag tejpade ihop dem på jobbet och fick fula ärr utan chans till ersättning eftersom jag inte gick till sjukan.
Vilken är den vanligaste ersättningen som folk missar?
-Skärsår. Ett centimeterlångt ärr på fingret ger ändå 1500 kronor ungefär. Är ärret större kan man få jättemycket pengar. Om det finns ett sjukbesök registrerat vill säga, och man anmält arbetsskadan till arbetsgivaren.
Andra ersättningar som är bra att känna till?
-Många missar att anmäla sig till AFA när de är sjuka längre än 14 dagar. Då får man 10 procent av lönen, i ren dagersättning från AFA. Det blir väldigt mycket pengar om man är långtidssjuk. Dessutom upphör ju inbetalningarna till tjänstepensionen om man glömmer anmäla sjukdom till AFA. Där missar man också stora summor. Arbetsskador är det också många som missar att anmäla.
Många tror ju att de inte får någon ersättning vid arbetsskada.
-Men det är belastningsskador som är knepiga. Rena olycksfall är betydligt enklare för AFA att bedöma och ger oftast ersättning. Om man cyklar omkull på vägen till jobbet räknas det också som en arbetsskada.
Sen kan man få 33 800 i handen om man blir uppsagd?
-Ja, det är tänkt som ett ekonomiskt stöd i den kris det innebär att bli uppsagd.
Du hoppas att Byggnads ska satsa mer på att hjälpa medlemmarna?
-Ja, det är en utsatt bransch. Men det finns hjälp att få. Vi måste bli bättre på att informera och hjälpa folk. I Jönköping har vi börjat ge en timmes individuell rådgivning till varje medlem, i samarbete med Folksam. Vissa arbetsgivare tycker att det är bra att vi informerar. Asplunds Bygg är först ut.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Där publiceras Byggnadsarbetarens artiklar om försäkringar och pension.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fixa tusenlappar med Tobias bästa tips

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig