info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fick Willys-kort men ingen lön: "En fruktansvärd situation"

Kinesiska arbetare fick ingen lön på tunnelbygget i Stockholm under flera månader. Dessutom fanns det flera allvarliga arbetsmiljöbrister.

China Railway Tunnel Group har gång efter annan hamnat i rampljuset. Nu senast efter uteblivna löner. Foto: Anders G Warne

Den kinesiska entreprenören CRTG (China Railway Tunnel Group) Engineering har de senaste åren varit aktiva på det stora tunnelbanebygget i Stockholm. Just nu arbetar de med tunnelbanebyggena i Järla och Sickla i Nacka kommun.

Men bolaget har fått kritik för låga anbud och att de slirar med betalningen till underentreprenörer, som Byggnadsarbetaren skrivit om. Nu har det statliga kinesiska entreprenadbolaget, som är dotterbolag till ett av världens största byggföretag, hamnat i blåsväder igen.

Enligt en revisionsrapport som Dagens Industri tagit del av har flera kinesiska arbetare i Sverige inte fått någon lön mellan juli 2022 och februari 2023. Det är oklart om det betalats ut lön till bankkonton i Kina under perioden, men det bedöms inte som sannolikt, enligt rapporten.

Det är ju såklart en fruktansvärd situation

Arbetarna har i stället för lön erbjudits bostad, bil och företagskort på Willys. Lönerna ska senare ha betalts ut under februari, enligt bolagets uppgifter till region Stockholm.

”Det är ju såklart en fruktansvärd situation för de medarbetarna tycker jag, och det är inte alls så som det ska gå till”, säger Erik Lindgren, Region Stockholms projektchef, till Dagens Industri. 

Enligt projektchefen Erik Lindgren handlar det om cirka ett 30-tal kinesiska arbetare som berörts, men enligt CRTG:s projektchef Fan Jiangsu finns det bara 12 kinesiska arbetare på projekten. Enligt fackförbundet Seko har företaget totalt anmält tio anställda till Migrationsverket under 2022, men ingen vare sig 2021 eller 2023.

”Vi kommer att kalla företaget till förhandlingar och kräva lite förklaringar” säger Lars Karlsson, ombudsman på Seko till Dagens Industri.

Enligt samma rapport bryter CRTG också mot flera arbetsmiljöregler. Bristerna har varit så allvarliga att arbetet stoppades under en dryg vecka. Bland annat saknades de arbets- och ansvarsbeskrivningar och delegationsordningar för anställda och man gick inte igenom riskfyllda arbetsmoment. Dessutom mättes inte heller kvartshalter upp. Om man andas in stora mängder kvarts riskerar man att få stendammlunga, silikos.

Kontraktvärdet på projekten i Järla och Sickla uppgår till drygt 1,5 miljarder kronor. Knappt 530 miljoner kronor har betalts ut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fick Willys-kort men ingen lön: "En fruktansvärd situation"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig