info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Arbesko 980×240 v28-30

Förbjöds att träffa 99-åriga mamman – då fick snickar-Lennart en idé...

Snickaren Lennart Höglund hade inte träffat sin 99-åriga mamma på två månader på grund av besöksförbud på äldreboendet. Då tog han saken i egna händer och snickrade ihop ett eget ”coronaskydd” för att få träffa sin mamma.

Snickaren Lennart Höglund och hans 99-åriga mamma Lena, testar coronaskyddet. Boendet ligger i Glanshammar, utanför Örebro. Foto: Axel Aremyr

Lennart Höglund och hans syster brukade umgås med sin 99-åriga mamma Lena Höglund två gånger i veckan innan coronaepedemin spred sig i Sverige.

De servade henne med allt, gick ut och gick med henne, handlade frukt en gång i veckan och träffarna skänkte glädje åt båda parter. Men detta tog ett tvärt slut när besöksförbundet infördes.

– Vi saknade det väldigt mycket att inte få träffa morsan. Hon är helt klar i huvudet. Hon vet vad som gäller och är så förstående, klagar aldrig. Vi har ringt till henne varannan dag, men vi ville ju träffa henne, säger Lennart.

Då såg han ett inslag på tv från Småland där ett äldreboende ordnat så att anhöriga fick prata med sina nära och kära genom en glasruta. Han bestämde sig snabbt för att vidareutveckla den idén genom att snickra ett rullande coronaskydd. Tanken var att alla på boendet skulle få använda den.

– Jag hittade en gammal fönsterkarm i min lada. Med den som utgångspunkt byggde jag en rullande ställning med två fasta hjul och två styrbara hjul med låsfunktion. Man kan ställa den precis vart man vill, även i en dörröppning. Handtag på båda sidorna gör att den kan rulla lätt och lyftas över en tröskel.

Lennart byggde också en liten hylla på båda sidorna om plexiglaset så att båda kan fika tillsammans på ett säkert sätt.

Allt material har Lennart stått för, förutom plexiglaset. Han jagade runt efter plexiglas, men det var slut överallt, vilket gjorde att han fick vända sig till Ryds Glas, som hade på lager.

– Men det kostade ju mer, 1200 kronor, så jag frågade om boendet kunde betala eftersom coronaskyddet kommer tillhöra boendet och användas av andra anhöriga.

Det visade sig att äldreboendet inte hade pengar till detta.

– Så jag ringde något som heter Äldrerådet inom kommunen som fixar underhållning åt äldre och de hade pengar över eftersom deras aktiviteter minskat på grund av corona.

Förra veckan invigdes coronaskyddet av Lennart och hans mamma Lena med lite bubbel.

– Det kändes så bra för mig att få träffa henne. Men ett problem som uppstod var att morsan hade svårt att höra genom glasrutan eftersom hon har så dålig hörsel.

Detta har Lennart redan en lösning på. Hans idé är att sätta en mygga eller mikrofon på ena sidan, kopplad till en liten högtalare på andra sidan så att den äldre kan höra med hjälp av högtalararen. Eller så ringer man till varann.

– Om det är flera på äldreboendet som har samma bekymmer är detta en ganska enkel lösning.

Boendet, som heter Hagagården och ligger i Glanshammar utanför Örebro, har skapat ett system för bokning av coronaskyddet för att undvika krock mellan anhöriga som vill träffa sina nära och kära.

Hagagårdens föreståndare har nu fått en förfrågan från kommunen om Lennart kan tänka sig att snickra fler skydd åt andra äldreboenden. Lennart har inget emot detta, han är pensionär, men fullt frisk och arbetar fortfarande med vissa andra snickeriuppdrag då och då.

– Jag jobbar åt förskolor i kommunen som vill ha saker gjorda. De tycker att jag har bra idéer. Jag jobbar per timme, inte så mycket, men fortfarande då och då.

Annons
EHRAB 250×600 v28-30c
EHRAB 250×600 v28-30a
EHRAB 250×600 v28-30b

Du läser: Förbjöds att träffa 99-åriga mamman – då fick snickar-Lennart en idé...