info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fick dass över sig - nekas ersättning

Två plåtslagare skulle flytta ett utedass. En av dem släppte taget utan att säga till. Kamraten fick ta hela tyngden ensam och skadade ryggen. Nu nekas han ersättning från arbetsskadeförsäkringen.

Det var i september för snart tre år sedan som olyckan inträffade. Plåtslagaren Lars Kristiansson, då 38 år gammal, skulle tillsamman med en arbetskamrat dra ut en bajmaja, ett flyttbart dass, från en trädgård där dasset använts av några murare.
Först drog de båda, men utrymmet var för trångt. Kamraten släppte taget för att skjuta på bakifrån. Lars Kristiansson fick då ta hela tyngden, cirka 250 kilo, tror han själv.
– Jag fick akut diskbråck och gick sjukskriven i två år, berättar Lars Kristiansson, plåtslagare från Kävlinge.
Han hävdar att olyckan aldrig inträffat om dasset varit försett med stödhjul, vilket arbetsgivaren höll med om.
Enligt Bleck och Plåts regionala skyddsombud var det fel av kamraten att släppa greppet om utedasset, och arbetsgivaren hade heller inte gått igenom hur arbetet skulle utföras.
Vållandenämnden, som avgör om en arbetsgivare är ansvarig till en olycka, anser dock inte att plåtslagaren ska få ersättning för inkomstförlust, enligt skadeståndslagen.
Nämnden anser att det inte ingick i Lars Kristianssons ordinarie arbetsuppgifter att baxa ut dasset och att olyckan kunde ha inträffat även om dasset haft stödhjul. Därför nekas plåtslagaren ersättning för förlorad inkomst enligt villkoren i TFA, Trygghetsförsäkring vid arbetsskada.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fick dass över sig - nekas ersättning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig