info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fem frågor som skruvar upp temperaturen

Avtalsrörelsen 2017 har hittills präglats av samförstånd och god ton. Men både facket och arbetsgivarna har krav som motparten kommer få svårt att svälja. Byggnadsarbetaren listar fem potentiella stridsfrågor.


88-procentsregeln:

I september slog Arbetsdomstolen fast att arbetsgivare har rätt att betala 88 procent av lönen till utländska arbetare. Detta leder både till att enskilda diskrimineras och till lönedumpning, menar Byggnads som nu kräver att lika lön för utländsk arbetskraft regleras i byggavtalet.

Böter för slarviga byggare

Arbetsgivarna har snackat ihop sig om ett kontroversiellt krav. Både VVS-företagen och Glasbranschföreningen har yrkat att arbetare som orsakar företaget kostnader ‒ genom att slarva med att logga in på arbetsplatsen eller strunta i säkerhetsföreskrifter ‒ ska kunna bötfällas av arbetsgivaren. Byggnads har avvisat kravet som fullständigt orimligt.

Arbetstider

Ett återkommande krav från arbetsgivarnas sida är ökad flexibilitet i förläggningen av arbetstid med möjlighet till mer jobb på obekväma tider. Detta motiveras genomgående med att beställare och kunder i dag kräver arbete på andra tider än förr. Byggnads befarar en utveckling som slår mot medlemmarnas fritid och stretar emot men arbetsgivarsidan är samordnad och pressar hårt.

LÄS MER: Så går förhandlingarna om ditt nya avtal

Huvudentreprenörsansvar

Sedan huvudentreprenörsansvaret infördes för tre år sedan har det ”blivit tydligt att vi som parter tolkar ansvaret på olika sätt”, skriver Byggnads i sina yrkanden på byggavtalet. Förbundet kräver att huvudentreprenörsansvaret även ska omfatta arbetsmiljöfrågor, vilket bestämt avvisas av Sveriges Byggindustrier.

Stärkt ackord

En återkommande stridsfråga. Byggnads vill stärka prestationslönens ställning som byggavtalets huvudlöneform och kräver som ett led i detta att kranförare ska få häng på ackordet. Sveriges Byggindustrier går inte till frontalangrepp mot ackordet som i förra avtalsrörelsen men vill ha in skrivelser om att parterna ska ”förorda och rekommendera andra lönemodeller” om riskanalyser visar att prestationslön riskerar att leda till fler olyckor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fem frågor som skruvar upp temperaturen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig