info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Färska resultatsiffror – Så har byggjättarna klarat krisen hittills

Skanska, NCC och JM har idag lämnat resultatsiffror för årets första kvartal. Två av dem tjänar bra med pengar men flaggar nu för osäkrare tider.

JM:s byggarbetsplats vid Årstaviken i Stockholm. Bolaget har gått starkt första kvartalet i år, men har märkt att bostadsköparna börjat tveka den senaste tiden. Foto: Mostphotos

Coronapandemin slår hårt mot flera branscher. Vissa har tvingats till stora permitteringar och varslat om uppsägning. Bygg har klarat sig bättre. Något som märks i bland annat Skanskas rapport. Coronaviruset har inte nämnvärt påverkat resultatet. Däremot finns det en oro för framtiden.

”Den närmaste framtiden är för närvarande väldigt osäker och vi följer utvecklingen noga. Vi planerar för olika scenarion och vidtar försiktighetsåtgärder inom många områden,” skriver Anders Danielsson, vd för Skanska, i bolagets rapport.

Just nu har Skanska en del projekt nedstängda i USA och Storbritannien. Andra byggen rullar på men i långsammare takt. Något som bolaget tror kommer påverka resultatet negativt framöver.

”Att få dessa projekt tillbaka i full produktion så snart som möjligt och undvika ytterligare nedstängningar eller begränsningar i projektgenomförande är av högsta prioritet”, skriver Anders Danielsson.

På längre sikt finns det en oro för att den försämrade ekonomin kommer påverka viljan att investera i bostäder och annat byggande. En utveckling som man på Skanska redan märkt av.

”Framöver kommer troligtvis konsumenters förtroende minska till följd av svagare ekonomier och ökad arbetslöshet vilket sannolikt kommer att påverka bostadsmarknaden negativt. Redan nu kan vi se att bostadsförsäljningen i början av andra kvartalet går långsammare.” skriver Skanska i rapporten.

Skanskas siffror då? Jo, bolaget rapporterar ett rörelseresultat på 2 901 miljoner kronor för det första kvartalet. Och det var betydligt bättre än väntat. Dessutom växte orderstocken under perioden. Från 185 miljarder kronor vid årsskiftet till 199 miljarder den sista mars. På börsen handlas kursen inledningsvis upp med cirka 5 procent.

Även NCC har haft en bra start på året. Enligt vd:n Tomas Carlsson har det varit hög aktivitet trots coronakrisen och fram till den sista mars hade pandemin inte medfört några väsentliga störningar på koncernnivå. Däremot har det varit mindre störningar när det gäller leveranser till vissa projekt.

”På längre sikt kan även vår verksamhet påverkas av en generell nedgång i konjunkturen men läget är fortfarande mycket svårbedömt.”

Rörelseresultatet för NCC hamnade på minus 69 miljoner kronor. Vilket var betydligt bättre än förlusten första kvartalet 2019 på 352 miljoner kronor. Orderstocken har ökat något sedan årsskiftet. På börsen gör handlarna tummen upp. Kursen stiger med över 5 procent.

Även JM har kommit med rapport. Bostadsbyggaren som till stor del har fokus på Mälardalen redovisar ett resultat som var något bättre än väntat. Rörelseresultatet hamnade på 483 miljoner kronor. Bolaget sålde 637 bostäder vilket var något fler än motsvarande kvartal förra året. Just nu har man 7 583 lägenheter under produktion. Reaktionen på börsen är svagt upp.

Hittills har coronaviruset haft en begränsad påverkan på bolaget. Det har varit små störningar när det gäller bemanning och leveranser. Men under slutet av perioden märkte även JM av att bostadsköparna blev något mer försiktiga.

”Denna försiktighet bedöms råda under en period, varvid vi förväntar en minskad efterfrågan”, skriver vd Johan Skoglund i rapporten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Färska resultatsiffror – Så har byggjättarna klarat krisen hittills