info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fängelse för mutor på Peab

Nästa vecka väntas hovrättsdomen om en uppmärksammad muthärva där Peab och Falu kommun spelade huvudrollerna. Runt årsskiftet kom en annan mutdom, med fängelsestraff, gällande en tidigare Peabanställd.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om att Peabanställda varit inblandade i flera muthärvor. Nu rullar det rättsliga efterspelet för fullt på flera håll i landet. Om en vecka väntas hovrättsdomen gällande en uppmärksammad muthärva i Falun.
Åtalet gällde att Peabanställda under flera års tid bjudit tjänstemän från kommunen på underhållning, mat och alkohol. Förra året dömde tingsrätten två personer som arbetat på Peab och fyra som arbetat på Falu kommun till böter i målet. Fem av sex dömda överklagade och nu kommer alltså hovrättens avgörande.

Fängelsedom i Stockholm

En annan, tidigare omskriven, muthärva som rör Peabs verksamhet avgjordes av Nacka tingsrätt runt årsskiftet. En tidigare Peabanställd dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grovt tagande av muta.
Mannen, som arbetade på Peabs jätteprojekt Mall of Scandinavia i Stockholm då brottet begicks, lät ett företag som senare blev underentreprenör på projektet sponsra hans privata företag. Sponsringen gällde alltså en verksamhet som han drev på fritiden. Enligt sponsoravtalet från 2012 skulle två miljoner kronor betalas ut under loppet av fem år.

Två miljoner till staten

Tingsrätten slår fast att mannen bland annat hade ansvar för upphandling på Peab. Även om sponsringen inte var direkt avgörande för sponsorns senare entreprenadkontraktet med Peab var den därmed olämplig. Solidariskt med sitt företag ska mannen, enligt tingsrätten, också betala två miljoner kronor till staten.
Mannens anställning hos Peab avslutades då misstankarna kom i dagen.

Ska prövas i hovrätten

Underentreprenören som stod för sponsringen dömdes till villkorlig dom samt till 120 dagsböter på 50 kronor. Tingsrätten ser mildare på hans brott för att han ska ha trott att sponsringen var godkänd av Peabs ledning. Både åklagaren och de dömda har överklagat till hovrätten, ny prövning väntar senare i år.

Luleå tingsrätt prövar också mutmål

I ett tredje fall gäller mutmisstankarna att en dåvarande lokal Peabchef i norra Sverige låtit bygga ett stall åt en projektledare på Trafikverket. Detta mål ska prövas i Luleå tingsrätt i sommar.
Byggnadsarbetaren fortsätter följa målen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fängelse för mutor på Peab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig