info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fängelse för asbestdöd

Två globala asbestföretagare har dömts till 16 års fängelse och böter på flera miljoner kronor för en arbetsmiljökatastrof som orsakat flera tusen italienares död.

Domstolsutslaget fälldes i en domstol i Turin i norra Italien dit asbestoffer från Italien, Frankrike och Belgien rest för att höra den historiska domen. Rättegången har drivits av italienska domare i ett brottmål mot de tidigare företagsledarna: den schweiziske miljardären Stephan Schmidheiny och belgiske baronen Louis de Cartier de Marchienne.
Som verksamma globalt inom asbesteternit har de anklagats för att ha orsakat en miljökatastrof och brustit i att följa arbetsmiljöregler när de drev asbestcementfabriker under namnet Eternit Italy i Casale Moterrato, samt andra italienska städer. Detta har lett till en mänsklig asbestkatastrof som orsakat cirka 3 000 italienares död.

Många krav från drabbade

De som drabbats är arbetare på fabrikerna, familjemedlemmar och folk som bodde nära anläggningarna. På fabrikerna blev arbetarna exponerade för asbest utan skydd och information. Bland dem som riktar krav mot företagsledarna finns också fackföreningar, myndigheter, med flera.
De asbestskadade och efterlevande till dem som dött har väntat i mer än 30 år på åtalet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fängelse för asbestdöd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig