info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fängelse efter konkursblåsning – låtsas-byggare byggde inte alls

Nio personer döms i en stor härva med konkurser och lönegarantibedrägerier i Skåne.

Det handlar om tre bolag, två inom byggbranschen och ett inom transportsektorn, som använts som brottsredskap för att lura staten på pengar.

I ett av de länsade bolagen har brottslingar fått ut sammanlagt 270 000 kronor genom att begära lönegaranti för anställda som ska ha jobbat i företaget under 2020, men sedan inte fått sin lön efter konkursen. För att det skulle se realistiskt ut gjordes innan konkursen överföringar på 300 000 kronor till fem olika personer som uppgavs jobba för bolaget.

Men de ”anställda” har egentligen inte alls jobbat, utan bara använts av huvudmännen för att få ut pengar från Länsstyrelsen.

Man har även använt sig av ett falskt personaluthyrningsavtal med ett annat företag för att få det hela att se korrekt ut.

En 51-årig man har tillsammans med en 41-åring varit drivande i upplägget.

I de andra bolagen har tillvägagångssättet varit liknande, med suspekta konkurser och anställningar just före konkurstillfället – för att få ut lönegarantier och länsa bolagen på pengar.

Den 51-årige huvudmannen döms nu i Malmö tingsrätt till fängelse i nio månader, bland annat för grovt bedrägeri. 41-åringen döms till fängelse i ett år och sex månader, bland annat för grovt bedrägeri.

Personerna som medverkat i upplägget och fått ut lönegaranti döms i de flesta fall till medhjälp till bedrägeri eller penningtvätt och får villkorliga domar och mindre böter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fängelse efter konkursblåsning – låtsas-byggare byggde inte alls

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig