info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fanerdun bryter med byggbolag

Kinesiska Fanerdun avbryter samarbetet med byggbolaget Xinxing, eftersom de lurats med betalning av löner till arbetarna. På måndagen träffades Byggnads och Fanerduns koncernchef Jinxing Luo. Byggnads begär skadestånd, böter och att de anställda ska ha sina löner.

I slutet av förra året uppdagades att de 130 kinesiska arbetarna inte hade fått löner på hela hösten vid mässhallsbygget i Kalmar. Sedan dess har det varit flera turer och besked. Runt jultid visades kvittenser upp för facket på utbetalda löner i Kina, till det 90-talet arbetare som rest hem.
– Men det är fel. Xinxing har fejkat en utbetalningslista. Arbetarna har inte fått några pengar. Byggbolaget har fått pengar från beställaren Fanerdun, men har inte betalat ut några löner, säger Willy Hulthén, ombudsman på Byggnads som förhandlat fram avtalet med Xinxing. Enligt uppgifter har de anställda bara fått fickpengar.
Nu kräver han en utbetalning av lönerna till dem som rest hem, samt till det 40-talet arbetare som är kvar i Sverige, men som ska resa hem till det kinesiska nyåret. Det rör sig om totalt 13 miljoner kronor.
– Vi kommer att uppfylla Byggnads krav, sa koncernchefen Jinxing Luo som hade bråttom iväg efter mötet på Byggnads förbundskontor i Stockholm.

Eftersom Xinxing får sparken ska Fanerdun ta in ett nytt byggbolag. Det innebär att Byggnads ska skriva ett nytt avtal. Senast den 31 januari ska facket fått bevis för att de nuvarande arbetarna fått löner, annars blir det inget nytt avtal.
Det blev också klart att Byggnads nu kommer att tillåta att lönerna i fortsättningen betalas ut i Kina.
– Vi har fått information som visar att 18 procent går bort genom att pengarna måste växlas över i olika valutor, när pengarna ska gå mellan länderna. Vi tycker det är orimligt och därför kommer lönerna att få betalas ut i Kina, men vi kommer att kräva bankpapper på utbetalningarna. Han är dock skeptisk till om arbetarna sedan verkligen ändå får behålla hela lönerna.

Byggnads har också begärt böter på två miljoner kronor för brott mot arbetstidslagen. Arbetarna har enligt listor jobbat 40 timmar i veckan förlagt på sju dagar.
Detta krav framfördes under måndagen. Fanerdun ifrågasätter uppgifterna om övertidens storlek och har visat en förklaring för facket. De har nu fått en respit att reda ut begreppen, tillsammans med Byggnads i Kalmar.
Byggnads kräver också 275 000 kronor för att Xinxing har brutit mot kollektivavtalet när företaget inte betalat ut lön.
Formellt riktar sig kraven mot Xinxing, men Fanerdun har i Sverige haft fullmakt att företräda bolaget.
Tidigare har facket fått uppfattningen att byggbolaget ingår i Fanerdunkoncernen.
– Men det verkar inte stämma. Det har varit flitigt anlitat av Fanerdun, som nu tröttnat på alla turer, säger Willy Hulthén.

Det var Jinxing Luo som begärt att få överläggningar med Willy Hulthén, för att klara ut vad som hänt. Sannolikt kommer de att träffas igen under januari.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fanerdun bryter med byggbolag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig