info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fall och maskiner skadar

Fallolyckor och olyckor med maskiner och lyftanordningar är de vanligaste olyckorna som byggnadsarbetare drabbas av. Det visar en ny rapport.

Bygg tillhör de mest olycksdrabbade yrkena. Det visar Afa Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro. I byggbranschen drabbas fem av tusen sysselsatta av allvarliga olyckor. Det innebär att byggyrkena är åttonde mest olycksdrabbade yrket på arbetsmarknaden. Före kommer bland annat poliser och gruvarbetare. När byggnadsarbetare skadas blir det ofta allvarliga skador med olika former av medicinsk invaliditet. Över hälften av olyckorna leder till skador som blir bestående.

Klämskador och tappat gods

I byggyrkena är det vanligt med skador på grund av fall, maskinolyckor eller olyckor i samband med användning av lyftanordningar. Här uppstår ofta klämskador eller skador till följd av att lyftanordningen tappar gods eller material.
Antalet allvarliga arbetsolycksfall har minskat på hela arbetsmarknaden och även inom bygg- och anläggning, visar Afas siffror. Men då är bara olycksfall till och med 2009 inräknade, eftersom det handlar om fall som bedömts och godkänts. Förra årets konjunkturuppgång finns inte med.
-Under högkonjunktur i bygg- och anläggningsverksamheten brukar olyckor och skador bland byggnadsarbetare öka, säger Michel Normark, chef för Analys och Försäkringsvillkor på Afa.
I Afa´s statistik rapporteras 852 allvarliga olycksfall inom bygg- och anläggning år 2009.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fall och maskiner skadar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig