info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fair Play Bygg avslöjar: "Svartarbete utbrett inom de avancerade yrkena"

Svartarbete är minst lika utbrett inom kvalificerade yrken som inom enklare jobb. Halvvägs in i det treåriga projektet Fair Play Bygg har utredarna kunnat dra några överraskande slutsatser.

Under 2017 har Fair Play Bygg överlämnat 45 ärenden till myndigheter som polisen och Skatteverket. Som tidningen Byggindustrin tidigare uppmärksammat visar tipsen ett mönster som sannolikt förvånar många. Inklusive Fair Play Bygg.
– Sker svartarbete inom enkla jobb? Ja, definitivt. Men det vi också hittat är att det är utbrett inom de avancerade yrkena. När jag gick igenom de ärenden vi överlämnat under året så rörde en stor majoritet företag som är delaktiga i stora entreprenader och utför riktigt avancerade arbeten, säger Peter Leander på Fair Play Bygg.

LÄS MER: 89 anmälningar om fiffel

När myndigheter och branschens aktörer planerar insatser är det viktigt att inte låsa fast sig i en felaktig uppfattning om var svartarbete och skattebrott förekommer, menar Fair Play Bygg. Men statistiken väcker också, menar Peter Leander, frågor om potentiella problem som hittills gått under radarn.
– Det är steg två i det här. Har företagen som kör svart rekryterat arbetskraft som klarar av de här momenten eller håller vi på att bygga in stora fel i samband med att Stockholm växer i väldigt rask takt? Fejkar man om man inte kan ett moment tillräckligt bra? Förfalskar man certifikat eller kollar inte beställaren ordentligt? Håller vi på att skapa ett gigantiskt kvalitetsproblem?

LÄS MER: Fair Play Bygg utreder brott i byggbranschen

I de ärenden Fair Play Bygg lämnat över dominerar nyproduktion av bostadshus. Men svartarbete och andra oegentligheter förekommer i alla delar av branschen. Gemensamt är viljan att dra nytta av högkonjunkturen och ducka skatt.
– Vi har haft en jättehärva inom ställningar, en jättehärva som rörde villabyggen. Just nu jobbar vi på ett ärende där det misstänkta företaget är huvudentreprenör för hela bygget. Där det finns en efterfrågan går det att skapa ett storskaligt skattebrott. Och just nu är hela branschen efterfrågad, säger Peter Leander.

Detta rörde de 45 ärenden Fair Play Bygg överlämnat under 2017:

Husbyggen: 28
Ställningar: 4
Byggstäd: 4
Rivning/sanering: 3
Badrum: 3
Måleri: 3
Tak/plåt: 2
Bemanning: 2
El: 1
Glas: 1
Golv: 1
Betongelement: 1
Pålning: 1
Sprinkler: 1
Ventilation: 1

I statistiken kan ett företag återkomma i flera byggverksamheter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fair Play Bygg avslöjar: "Svartarbete utbrett inom de avancerade yrkena"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig