info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket stämmer Rimec på nytt för felaktiga löner

Byggnads stämmer det irländska bemanningsföretaget Atlanco Rimec Group Ltd till Arbetsdomstolen och begär skadestånd för avtalsbrott. Detta eftersom det dotterbolag som kraven tidigare riktats mot – har försvunnit.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om det skandalomsusade bemanningsföretaget som varit i tvist med Byggnads flera gånger. I somras riktade Byggnads krav mot tre av koncernens bolag: ett portugisiskt, ett irländskt och ett schweiziskt dotterbolag och totalt landade kraven på närmare nitton miljoner.

Utebliven lön

Anklagelserna handlade om felaktiga löner, uteblivna löner, semesterersättningar, ersättningar som helglön och permitteringslön, samt felaktiga avdrag för sociala avgifter. Men nu visar det sig, att ett av bolagen ”likviderats” dvs upphört, vilket betyder att det inte finns någon arbetsgivare att rikta kraven mot, gällande vissa av anklagelserna. Därför har Byggnads formulerat en ny stämningsansökan, där man riktar dessa krav uppåt i bolagsstrukturen, mot koncernbolaget Atlanco Rimec Group Ltd i stället.

Kraftstation i Jämtland

2011 fick NCC i uppdrag att bygga en kraftstation i Hissmofors, två mil nordväst om Östersund. Beställare var det kommunala elbolaget Jämtkraft. Kraftstationen stod färdig i december förra året. NCC anlitade tre dotterbolag inom Atlancokoncernen i syfte att bemanna arbetsplatsen.
Byggnadsarbetaren skrev 2012 om villkoren för arbetarna i Jämtland, och om att liknande tvister uppstått i bland annat Finland och Frankrike. Arbetare i Jämtland uppgav då bland annat att den som var sjuk, skadad eller kritisk riskerade att skickas hem, samt att det gjordes tveksamma löneavdrag.
– Jag tror att det mesta hamnar i företagets fickor, sa en av arbetarna om avdragen.

Krav: 400 000 till två arbetare

Totalt landar kraven gällande bygget i Östersund, på 18 843 607 kronor. 400 000 kronor krävs till två arbetare som är medlemmar i Byggnads och där det finns detaljerad information, med lönespecar och övriga uppgifter, som enligt Byggnads styrker kraven. Baserat på dessa två exempel, yrkar Byggnads på ett allmänt skadestånd för avtalsbrott, som utgår från att företaget gjort fel även med övriga arbetares löner. Slutsumman landar då på närmare 19 miljoner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket stämmer Rimec på nytt för felaktiga löner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig