info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket stämmer polskt företag

Mer än två år har gått och fem byggnadsarbetare har fortfarande inte fått ut sina löner. Nu stämmer Byggnads företaget Kormal.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om de fem byggnadsarbetarna som fick för lite lön. För två år sedan inleddes förhandlingarna om lönekraven, på sammanlagt 176 000 kronor. Det är vad byggnadsarbetarna ska ha fått ut för sitt arbete på en bro utanför Jönköping under våren 2010. Trots att företaget har kollektivavtal med facket kom inga pengar.
I en stämning till Arbetsdomstolen kräver Byggnads nu att lönerna betalas ut. Dessutom krävs ett skadestånd på 65 000 kronor per person och ett till facket på 250 000 kronor för brott mot kollektivavtalet.

”Inte helt enkelt”

Nu ska fallet beredas i Arbetsdomstolen, en process som kan ta ett år.
− Vi får se vad som kommer att hända, säger Byggnads chefsjurist Mattias Landgren. Det blir intressant att se deras argumentation. Det är alltid speciellt när man stämmer ett utländskt bolag, det är inte helt enkelt.
Byggnadsarbetaren har sökt Kormal för en kommentar, men fått beskedet att de återkommer i nästa vecka.

I tvist även i Danmark

Kormal har tidigare varit i blåsväder. Just den bro byggnadsarbetarna byggde var tvungen att rivas och byggas upp igen. Kormal stämde då byggnadsarbetarna som jobbat på bron. Åtminstone en av dem som inte fått ut sin lön blev stämd i Polen. Det ärendet är inte avslutat än. Om händelsen har något samband med att lönerna inte betalades ut går hittills bara att spekulera i, enligt Mattias Landgren.
I Danmark är facket och samma företag i förhandlingar, då Kormal inte ska ha betalat ut semester- och helgersättning till 37 polska byggnadsarbetare som arbetade med bygget av nya Maritime Museum i Helsingör, skriver tidningen Folkebladet.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket stämmer polskt företag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig