info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

Facket stämmer Nordiska Golv AB

Enligt Byggnads fick tre av deras medlemmar på Nordiska Golv för lite i lön. Facket vänder sig nu till arbetsdomstolen (AD) och yrkar att företaget ska betala ut sammanlagt 186 001 kronor till arbetarna.

Enligt stämningen till AD var två av arbetarna berättigade till traktamente. Arbetsgivaren ordnade då en lägenhet i Eskilstuna där bygget pågick. Men lägenheten, en enrumslägenhet i en källarlokal, höll inte den nivå på boendestandard som parterna på arbetsmarknaden enligt Byggnads kommit överens om.
Bland annat fick arbetarna dela sovrum, och toalett och dusch var mögelangripet. Byggnads anser att standarden inte uppfyllde kraven och menar att företaget inte hade rätt att göra avdrag från traktamentet.

Fick ingen semesterersättning

Byggnads anser också att det i arbetarnas anställningsavtal, står skrivet att de hade rätt till semesterersättning, vilket inte betalades ut.
Byggnads anser också att två av byggnadsarbetarna inte fått ersättning för rätt antal arbetade timmar, samt att de tre inte fått någon ersättning alls, för arbetstidsförkortning.
Totalt yrkar Byggnads att bolaget ska betala 186 001 kronor till de tre byggnadsarbetarna.
Byggnads vill också att Nordiska Golv betalar 60 000 kronor i allmänt skadestånd till facket för kollektivavtalsbrott samt 40 000 för att bolaget inte ville förhandla när Byggnads kallade till lokal förhandling.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50