info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket: Lagbas ska vara organiserad

Byggettan i Stockholm vill peta lagbasen Lasse Fornander från förtroendeuppdragen i lagbas-, arbetsmiljö- och referensgruppen.

Det berättar Tidningen Byggindustrin i sitt senaste nummer. Orsaken är att han inte är medlem i facket.
Lasse Fornander är lagbas på Skanska. Han är populär bland gubbarna, en kunnig och drivande lagbas. För fyra år sedan, efter 16 år som medlem i Byggnads, lämnade han förbundet.
– I grunden tycker jag att facket är bra. Det är arbetarnas gemensamma röst, men jag tycker att de inte arbetar för vår sak längre. De har ingen kontakt med oss ute på fältet, säger Lasse Fornander.
Det var vid den senaste avstämningen på bygget i Solna centrum som han fick veta att Byggettan inte kunde skriva ut lönelistan eftersom lagbasen inte var med i facket. Två dagar senare blev Lasse Fornander uppringd av en ombudsman från Byggettan som säger att han inte får sitta med i lagbasgruppen, arbetsmiljögruppen och referensgruppen.
– Jag tänker fortsätta som lagbas. Gubbarna har haft en ny omröstning och de ger mig sitt fulla stöd. Även andra lagbasar har ringt och gett mig stöd. Sedan förstår jag inte varför jag blir utestängd från möten där det är min arbetsgivare som kallar. Jag tänker gå dit i fortsättningen också, säger Lars Fornander.
Byggnads ordförande i Stockholm, Torgny Johansson, tror att frågan kan lösas genom samtal.
– Vår policy är att alla lagbasar också är fackliga förtroendemän. De har ett uppdrag från medlemmarna i facket att företräda dem i olika sammanhang gentemot arbetsgivaren. Det kan man inte göra om man inte är medlem i facket, säger Torgny Johansson.
På måndag ska lagbasarna på Skanska i Stockholm ha ett möte där de ska diskutera situationen. Torgny Johansson hoppas att samtalen ska leda till att Lasse Fornander går med i facket.
Lasse Fornander är inte kallad till mötet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket: Lagbas ska vara organiserad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig